Misdaad

'Ontsnappingspoging Omar L. uit gevangenis Zutphen mislukt door lege slijptol'

De ontsnappingspoging van Omar L. in de gevangenis van Zutphen vorige week zondag was bijna gelukt. Dat zeggen bronnen rond het rechercheonderzoek maandag in De Telegraaf.

Ook medewerkers en gevangenen van de gevangenis bevestigen dat het niet veel scheelde of Omar L. was ontsnapt. De groep Fransen die hem wilden bevrijden, was de gevangenis al binnengedrongen en stond bijna oog in oog met hem, schrijft de krant.

Lees ook: Mislukte ontsnappingspoging uit gevangenis Zutphen

Slechts enkele meters

Een van de Fransen had zich voorgedaan als bezoeker en zette de poort open voor zijn handlangers. Omar L. stond op de luchtplaats en was slechts een paar meter van vrijheid verwijderd.

Maar de indringers hadden zich verkeken op een deur, aldus De Telegraaf. Die bleek dikker dan gedacht waardoor het slijpen meer tijd kostte. Ze Fransen hadden geen reserveaccu bij zich en de ontsnappingspoging mislukte.

Handlangers zitten vast

Hierna gingen ze er met een auto vandoor. De vier mannen werden dezelfde dag na een klopjacht opgepakt. Ze zitten in ieder geval nog tot woensdag in voorarrest en mogen alleen contact hebben met hun advocaat.

Lees ook: Vier betrokken verdachten uitbraak gevangenis Zutphen voorgeleid

Omar L. zit sinds zijn mislukte bevrijding in de zwaar beveiligde gevangenis in Vught. Hij wordt gezien als een van de kopstukken in de mocro-maffia en werd vorig jaar veroordeeld tot levenslang voor betrokkenheid bij twee liquidaties en drie pogingen daartoe. Het hoger beroep in deze zaak loopt nog.

ANP