Opmerkelijk

'Ontslagen directeur Haga Lyceum deed omstreden boeking van 1 ton'

De geschorste directeur-bestuurder Soner Atasoy van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum heeft een dag na zijn schorsing 100.000 euro overgemaakt. Het geld is overgemaakt naar een onbekende rekening. Atasoy had als enige toegang en de machtiging om dit te doen.

Het is niet bekend wat er met het geld is gebeurd, meldt Het Parool maandag.

De oud-directeur-bestuurder werd eind mei per direct geschorst. Een week later werd hij ontslagen. Op 10 juni moest Atasoy de bankpasjes en andere zaken afgeven die essentieel zijn om de school te besturen.

Lees ook: Kritisch rapport over islamitisch Haga Lyceum  hoeft niet offline gehaald te worden

Vervolgens werd duidelijk dat Atasoy een dag na zijn schoring, op 26 mei, een ton had overgemaakt naar een andere rekening die ook op naam van het schoolbestuur staat. Ingewijden vertellen aan de krant dat alleen Atasoy die rekening kon beheren.

Kort geding

Atasoy zelf zegt dat andere bestuurders er ook toegang toe hebben, maar het schoolbestuur ontkent dit. Zij zouden een kort geding tegen Atasoy overwegen om dit alsnog af te dwingen. De bestuursvoorzitter weigert commentaar te geven aan de krant.

Lees ook: AIVD zat deels in de fout met waarschuwingen over Haga Lyceum

De oud-directeur-bestuurder wil niet tegen Het Parool zeggen dat het doel van de overboeking was. Hij laat weten dat hij het schorsingsbesluit van 25 mei nooit heeft aanvaard en tot 10 juni bleef functioneren op de school. “Tot die tijd heb ik ook betalingen verricht.”

Volgens Atasoy is het geld overgemaakt met medeweten van de toenmalige penningmeester, die samen met Atasoy werd ontslagen.