Politiek

AIVD zat deels in de fout met waarschuwingen over Haga Lyceum

Inlichtingendienst AIVD heeft fouten gemaakt bij de waarschuwingen over het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. De berichten waren volgens een toezichthouder soms onzorgvuldig, ongenuanceerd of onrechtmatig. Maar de waarschuwingen op zich waren terecht.

Dat constateert de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) vrijdag.

Strenger voor Haga Lyceum

De AIVD heeft in het afgelopen jaar meerdere keren gewaarschuwd voor de islamitische middelbare school. Zo zou de schoolleiding banden hebben gehad met het Kaukasus Emiraat, een terreurgroep uit Tsjetsjenië die verbonden is aan Al Qaida.

De waarschuwingen gingen onder meer naar de gemeente Amsterdam, de Onderwijsinspectie, het ministerie van Onderwijs, het Openbaar Ministerie (OM) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Mede op basis van die berichten is de overheid strenger geworden voor het Haga Lyceum.

Lees ook: Toch nog toekomst voor omstreden Haga Lyceum? Geldkraan blijft open

Verkeerde indruk ontstaan

De waarschuwingen op zich waren “noodzakelijk en proportioneel”, de berichten waren “onderbouwd door betrouwbare inlichtingen en zorgvuldig verwoord, mede waar het gaat om de kernboodschap van de dreiging”, zegt de CTIVD.

Toch had de AIVD volgens de toezichthouder onder meer duidelijker moeten opschrijven wat er nog niet bekend was. Zo wist de inlichtingendienst niet zeker of dat leerlingen salafistische boodschappen te horen kregen, alleen dat de dreiging bestond. Daardoor ontstond een verkeerde indruk en dat volgens de waakhond onzorgvuldig.

Onrechtmatig berichten gedeeld

De AIVD stuurde ook een bericht rond over de financiële handel en wandel van mensen rond de school. Het OM mocht dat bericht krijgen, maar de gemeente Amsterdam en het ministerie van Onderwijs niet. Dat was dus onrechtmatig van de inlichtingendienst, aldus de CTIVD.

De commissie concludeert verder dat de inlichtingendienst zich niet heeft bemoeid met de aanpak van de school. De dienst heeft alleen berichten verstrekt, “maar beïnvloeding of manipulatie door de AIVD is niet gebleken”.

‘Waarschuwing blijft overeind’

In een reactie laat AIVD-baas Dick Schoof dat de dienst al langer waarschuwt dat aspecten van het salafisme voor sommige aanhangers kunnen bijdragen aan radicalisering. “Onze waarschuwing voor dit risico op termijn bij het Cornelius Haga Lyceum blijft ook na onderzoek door de CTIVD overeind staan.”

De inlichtingendienst belooft de communicatie te verbeteren na de kritiek van de toezichthouder. “Uiteraard nemen we de verbeterpunten van de CTIVD over de communicatie met diegene die onze informatie ontvangen ter harte”, zegt Schoof.

ANP