Dieren

Grote meerderheid Nederlanders vreest oprukkend ongedierte

Het grootste deel van de Nederlanders maakt zich zorgen over toenemende overlast van plaagdieren. Liefst 71 procent is bang voor ongedierte, tegenover 21 procent uitgesproken niet. Mieren, muggen en fruitvliegjes zijn de dieren die de meeste overlast geven. Dat blijkt uit onderzoek van Wat Vindt Nederland onder meer dan 4000 mensen.

Op de vraag welke dieren de afgelopen 12 maanden voor overlast hebben gezorgd, antwoordt 41 procent van de deelnemers mieren. Daarmee is het insect de meest genoemde plaag, net voor muggen (40 procent) en fruitvliegjes (38 procent). Opvallend is dat muggen vooral jonge Nederlanders lijken te irriteren. Mensen onder de 30 jaar noemen ze bijna twee keer zo vaak als mensen boven de 50 jaar, 58 om 32 procent.

Lees ook: Pieter (19) en zijn wagen zijn de schrik van elke eikenprocessierups

Ook grote vliegen, wespen en muizen vallen meer dan één op de vijf mensen lastig. Eikenprocessierupsen en ratten volgen op gepaste afstand. 17 procent van de Nederlanders geeft aan totaal geen last van ongedierte te hebben gehad.

Milieu?

Als er gekozen moet worden tussen bestrijden van plaagdieren en het milieu, is een meerderheid van 58 procent van mening dat beide zaken even belangrijk zijn. 28 procent vindt de bestrijding hoofdzaak, 13 procent verkiest de milieubelangen.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.

Foto: ANP