Dieren

Unieke kans voor onderzoekers: Veluwse dieren hebben vrij spel door coronavirus

Nu iedereen zoveel mogelijk thuis zit vanwege het coronavirus krijgen dieren op de Veluwe vrij spel. Een onderzoeksteam van Wageningen Universiteit kan daardoor eindelijk onderzoeken wat de invloed is van mensen op de wilde dieren daar. Door middel van zeventig wildcamera’s hopen ze vast te leggen wat de dieren doen nu ze het rijk voor zichzelf alleen hebben.

De camera’s die de onderzoekers gebruiken zijn twee jaar geleden geplaatst om de dieren op de Veluwe in de gaten te houden. Bij elke beweging gaat de camera aan en maakt het tien foto’s. Vervolgens kunnen mensen, thuis, op internet beoordelen om welke dieren het gaat. “We hopen op zoveel mogelijk vrijwilligers want daardoor krijgen wij een zo goed mogelijk beeld om welk dier het gaat”, legt Patrik Jansen van Wageningen Universiteit uit.

Mond-en-klauwzeer

Het idee van het onderzoek komt na verschillende verhalen van boswachters uit 2003. “Toen heerste Mond-en-klauwzeer en werden hele natuurgebieden afgesloten. Boswachters vertelden toen dat dieren die zich normaal alleen ‘s nachts laten zien, ineens overdag te voorschijn kwamen”, vertelt Jansen. “Maar we hadden toen de camera’s nog niet en konden het dus niet wetenschappelijk onderzoeken.”

Lees ook: Heel Urk zingt: zo kreeg Jannie een heel vissersdorp de straat op

Met het advies van de RIVM om zoveel mogelijk binnen te blijven en drukke plekken te vermijden, zien boswachters het aantal bezoekers op de Veluwe teruglopen. “Dit is dus de kans om te onderzoeken wat de invloed is van mensen op het ritme van de dieren.”

Binnen genieten

Ook boswachter Henk Ruseler is enthousiast. “Niet alleen loopt er nu een wetenschappelijk onderzoek. Ook kunnen mensen vanuit thuis de schoonheid van de Veluwe meekrijgen. Je bent verplicht om binnen te zitten”, vervolgt Ruseler. “Hoe mooi is het dan als je dat online nog wel wat mee kunt krijgen van de natuur?”