Opmerkelijk

Heel Urk zingt: zo kreeg Jannie op zondagochtend een heel vissersdorp de straat op

“Wat nou als we door de coronamaatregelen tijdens Pasen niet meer in de kerk kunnen zingen?”, dacht de 57-jarige Jannie Molenaar uit Urk. “Dan moet het maar buiten, gewoon op straat!” En zo geschiedde. In heel Urk kwamen mensen zondag samen om te zingen.

Nadat ze het kleine zaadje had geplant op Facebook, merkte ze al snel dat mede-Urkers lyrisch waren over haar idee om op Paasochtend lekker op straat of vanuit de deurpost samen kerkliederen te zingen. Haar oproep werd direct massaal gedeeld. In groten getale waren de inwoners van het vissersdorp dan ook aanwezig om op straat te zingen zondagochtend.

Lees ook: Nep-paasvuur zorgt voor onrust in Oirschot

“Ik plaatste het idee op Facebook. Ik ben helemaal niet zo’n Facebooker, maar ik merkte opeens dat het heel erg veel werd gedeeld. Opeens werd ik gebeld door een journalist en een dag later stond ik op de voorpagina van de regionale krant.”

Blij met de aandacht

Jannie’s idee was eigenlijk heel simpel. “Het hoeft echt niet hard te zijn, het mag ook fluisterend. Of een ander liedje, net waar iemand behoefte aan heeft.” Hoeveel mensen gehoor zouden geven aan haar oproep wist ze niet van tevoren, maar er werd massaal gezongen. Ze kreeg zondagochtend filmpjes toegestuurd uit het hele dorp. “Ik ben zo blij met alle aandacht. We moeten allemaal een mooie boodschap uitdragen, dat helpt in deze tijd. Dat ik dit als gewone huisvrouw uit Urk zo voor elkaar heb gekregen, prachtig!”

“Mensen zijn op zoek naar rust. Ik zei laatst nog tegen mijn man: stel nou dat je alleen thuis zit deze dagen en je ziet niemand. Dan kan ik best begrijpen dat je in een depressie raakt. De blijde boodschap is daarom zo enorm belangrijk nu. Ik wil met mijn actie uitdragen: Roep Hem aan.

Lees ook: Truckers brengen bijzonder eerbetoon aan terminaal zieke Robert (50)

Tegen gelovigen die zich wel eens afvragen wat de rol van de Heer is in tijden als deze, wil ze ook graag iets kwijt. “In slechte tijden wijst men God vaak aan als schuldige. Ze vragen: waar is God nu dan? Ik wil alleen maar zeggen dat hij er echt is. Dat hij met het ‘woord’ reageert. Op zijn eigen tijd. We moeten daar niet aan gaan twijfelen.”