OM onderzoekt uitspraken Akwasi op de Dam

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of uitspraken van rapper Akwasi tijdens het Black Lives Matters-protest op de Dam strafbaar zijn.

Het onderzoek is ingesteld na meerdere aangiften tegen de rapper, bevestigt het OM berichtgeving door AT5. De klagers vinden dat de rapper met zijn uitspraken aanzet tot geweld.

Lees ook: Akwasi wil aangifte doen na Zwarte Piet uitspraak op de Dam

Zwarte Piet

“Op het moment dat ik een Zwarte Piet tegenkom in november, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht”, zei Akwasi vorige week op de Dam. Hij kreeg zelf naar aanleiding van zijn toespraak meerdere dreigementen via social media. Die deelde hij afgelopen weekend op Instagram.

Die berichten neemt de rapper serieus en hij overweegt zelf ook aangifte te doen. Dat heeft hij vooralsnog niet gedaan, zei zijn manager maandag.

Lees ook: Aangiften tegen rapper Akwasi na dreigen ‘op gezicht trappen’ Zwarte Piet

‘Oproep tot verzet’

Akwasi liet via zijn manager weten dat zijn uitspraken “moeten worden gezien als een oproep tot verzet, niet tot geweld. Zwarte Piet is een fictief persoon, iemand die niet bestaat en naar Akwasi’s en vele mensen in Nederland, mening niet zou moeten bestaan. Aan die emotie heeft Akwasi woorden willen geven in zijn speech.”

Tekst & Beeld: ANP