Misdaad

OM eist 6 jaar cel en tbs tegen Pascal P. in Zeeuwse misbruikzaak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Pascal P. de 47-jarige Pascal P. uit het Zeeuwse Aardenburg. P. heeft volgens het OM jarenlang de twee minderjarige dochters van zijn vriendin ernstig en veelvuldig seksueel misbruikt. Ook zou hij drie andere meisjes hebben misbruikt.

Hart van Nederland-verslaggever Sam Hagens is aanwezig in de rechtbank en doet via Twitter verslag van de zitting.

Dat werd bekend tijdens de tweede zittingsdag in de rechtszaak tegen P. en zijn 44-jarige buitenechtelijke vriendin Tanja D. uit Terneuzen. P. liet volgens de Officier van Justitie een van de dochters honderden keren door andere mannen misbruiken, op parkeerplaatsen in Zeeland en in Belgische parenclubs, aldus justitie. De dochters werden veelvuldig gedrogeerd met slaapmiddelen, GHB en alcohol.

Tanja D. zou het misbruik volop hebben gefaciliteerd en haar dochters niet hebben beschermd. De rechtszaak tegen het tweetal begon vrijdag. D. werd toen onwel en kon het proces niet verder bijwonen. Woensdag bekijkt de rechtbank of haar zaak dan kan worden voortgezet.

Gevaar voor herhaling

Deskundigen hebben geadviseerd P. tbs met dwangverpleging op te leggen. De man lijdt aan seksuele stoornissen, waaronder pedofilie, en het gevaar voor herhaling is volgens de deskundigen groot.

“P. heeft de slachtoffers hun onschuld afgepakt en hen fysiek en geestelijk zwaar beschadigd”, zei de officier van justitie ter onderbouwing van zijn eis. “Als ik het zelf niet allemaal gelezen zou hebben, zou ik het niet geloven.”

Tijdens het requisitoir van de Officier van Justitie werd maandag duidelijk dat P. al sinds 2016 bekend was bij de politie in het kader van een international kinderporno-onderzoek.

‘Ze stopt vanzelf wel met huilen’

Tijdens de zitting werden tekstberichten voorgelezen die Pascal P. en Tanja D. met elkaar uitwisselden. Het gaat daarbij onder meer over de ‘bijzondere’ relatie die ze hebben. Zo appte Tanja D. bijvoorbeeld: “Je hebt ons, is dat niet genoeg dan? Het is niet de bedoeling dat je achter anderen aangaat.”

Lees ook: Zusjes vertellen over jarenlang misbruik door stiefvader Pascal P.: ‘We mochten het tegen niemand zeggen’

Beide dochters hebben verklaard dat ze gedrogeerd werden, vertelt de Officier van Justitie. Zo zou er onder meer gebruik zijn gemaakt van GHB en slaappillen. Ook in de appjes wordt in detail besproken hoe de meisjes worden verleid en gedrogeerd. “Ga maar vast naar boven als het pilletje begint te werken. Dan gaat het makkelijker.” Pascal P. en moeder Tanja D. appen uitgebreid over hoe ze de meisjes het best kunnen drogeren. “Misschien een heel pilletje? Een Breezer erbij? Ze stopt vanzelf wel met huilen hoor.”

Volgens de Officier van Justitie sluiten alle appberichten aan bij de verklaringen van de meisjes, “die zich vaak weinig herinneren van de avond ervoor.”

Redactie/ANP