Het is zover: nul procent rente bij spaarrekening ABN Amro

De eerste grote bank in Nederland verlaagt de spaarrente naar nul procent. Vanaf 1 april ontvangen klanten bij ABN Amro geen rente meer op hun spaarrekening.

Het verlaagde rentetarief staat in de nieuwe productvoorwaarden die ABN Amro dinsdag naar haar klanten gaat versturen. Op dit moment rekent de bank bij vrijwel alle spaarders 0,01 procent rente per jaar.

Rijke spaarders gaan betalen

Vanaf april worden de spaarders bij ABN Amro in drie groepen ingedeeld. Voor spaarders die tot 100.000 euro op de bank hebben staan, gaat het tarief naar nul procent. De bank beloofde eerder dat zij nooit een negatieve rente zullen krijgen.

Ook mensen met spaargeld tussen 100.000 euro en 2,5 miljoen euro ontvangen over drie maanden ook geen rente meer. Rijke spaarders die meer dan 2,5 miljoen euro op hun rekening hebben staan, krijgen te maken met een negatieve rente. Zij moeten vanaf april 0,5 procent rente betalen over hun spaargeld.

ABN Amro is niet de eerste bank die de spaarrente naar nul procent verlaagt. Bij onder meer Triodos Bank en Van Lanschot wordt er al geen rente meer uitgekeerd. Ook bij ING, de grootste bank van Nederland, kruipt de rente langzaam naar nul procent. Vorig jaar verlaagde de bank het tarief naar 0,02 procent.

Lees ook: ING verlaagt spaarrente naar bijna nul: spaarders laten geld gewoon op de bank staan

Negatieve rente onvermijdelijk?

De grote banken rekenen aan rijke zakelijke klanten al langer een negatieve rente. Moeten ‘gewone spaarders’ nu bang zijn dat zij in de toekomst ook moeten betalen om te sparen?

De Volksbank, waar onder meer ASN Bank, SNS Bank en Regio Bank onder vallen, heeft net als ABN Amro beloofd geen negatieve spaarrente te zullen rekenen voor spaartegoeden tot 100.000 euro. ING en Rabobank hebben dit tot nu toe nog niet beloofd.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën zei in december dat een verbod op een negatieve spaarrente nu niet nodig is, maar in de toekomst misschien wel. Als het voor spaarders niet meer mogelijk is om te sparen zonder ervoor te hoeven betalen, wil de minister een verbod overwegen.

Redactie/ANP