ING verlaagt spaarrente naar bijna nul: spaarders laten geld gewoon op de bank staan

ING gaat de spaarrente op haar particuliere spaarrekeningen vanaf 15 augustus verlagen naar 0.02%. Momenteel ligt de spaarrente nog op 0.03%. Ondanks het feit dat sparen dus effectief weinig extra’s oplevert, laten de meeste mensen hun geld gewoon op hun spaarrekening staan, blijkt uit ons eigen onderzoek.

Maar liefst 60% van de ondervraagden laat het mooi zoals het is. 65% van hen zegt zich zorgen te maken over de lage spaarrente, vooral nu ook steeds vaker wordt gesproken over de komst van een nieuwe crisis…

Verschillende factoren

Waarom is de spaarrente verlaagd? Volgens ING spelen verschillende factoren een rol. Zo is de hoogte van het percentage afhankelijk van de marktrentes, het spaargedrag van ING-klanten en de spaarrentes in de markt. ABN Amro verlaagde de spaarrente vorige maand al naar 0.02%. Bij Rabobank krijg je nog wel 0.03% rente over je spaargeld.

Een andere belangrijke oorzaak van de lagere spaarrentes is het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die wil de rentepercentages zo laag mogelijk houden om de economische groei te stimuleren en daarmee ook de inflatie te laten stijgen.

Negatieve spaarrente

ING-topman Ralph Hamers zei begin augustus dat de bank misschien zelfs nog een stapje verder wil gaan. Het bedrijf overweegt een negatieve spaarrente in te voeren, waardoor klanten in plaats van geld ontvangen juist geld moeten betalen om te sparen bij de bank. Een definitief besluit is daarover nog niet genomen.