112

Noodverordening in Eindhovense buurt uit vrees voor rellen: vijf jongeren opgepakt

In een deel van de Eindhovense wijk Tongelre geldt sinds donderdagavond een noodverordening. Burgemeester John Jorritsma, het Openbaar Ministerie en de politie laten weten dat “er concrete en serieuze aanwijzingen zijn dat jongeren van plan waren om de openbare orde te verstoren”.

De zogenoemde ‘gezagsdriehoek’ zegt dat de maatregelen zijn genomen omdat zij niet toestaan dat “bepaalde groepen” de orde verstoren en de veiligheid in gevaar brengen. “Dat tolereren we niet. We treden hard op tegen openbare ordeverstoringen.”

Inmiddels zijn vijf jongeren opgepakt voor samenscholing. Bij het fouilleren werd een aantal bivakmutsen gevonden. De jongeren zijn meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek. In Tongelre zijn veel agenten op straat, ook patrouilleert de politie in auto’s. Kleine groepjes jongeren hangen her en der rond.

Tot vrijdagavond vroeg

De noodverordening ging om 18.00 uur in en geldt tot 6.00 uur vrijdagochtend. “We staan niet toe dat inwoners van Eindhoven zich erg onveilig voelen in hun eigen woonomgeving”, aldus de gezagsdriehoek. “Onze inzet vanavond is erop gericht om bewoners en ondernemers in Eindhoven optimaal te beschermen. We treden hard op tegen openbare ordeverstoringen.”

In de buurt is het tijdelijk niet toegestaan om met meer dan twee mensen samen te komen. Ook mag de politie mensen preventief fouilleren en auto’s doorzoeken. De politie roept “iedereen die niet in Tongelre hoeft te zijn” op niet naar de wijk te komen. “Gebruik je verstand!”, schrijft de politie op Facebook.

‘Beter dan in Helmond’

Op sociale media zouden jongeren hebben opgeroepen om te komen rellen in Tongelre en zo de rellen van eerder deze week in Helmond te overtreffen. In de berichten wordt gezegd dat “Eindhoven dat beter kan”, schrijft burgemeester Jorritsma aan de gemeenteraad.

Er zou expliciet opgeroepen zijn tot rellen, brandstichting en vuurwerk. Deze signalen kwamen binnen bij politie, maar ook van onder meer bewoners en ondernemers uit de buurt, aldus Jorritsma. De Eindhovense burgemeester zegt verder dat ook “hardekernsupporters” van plan zijn om de openbare orde flink te gaan verstoren. Getuigen zeggen dat er in het gebied vuurwerk is afgestoken.

Lees ook: ME voert charges uit bij onrust Helmond, zes man aangehouden

Dinsdagavond misdroeg een groep van tussen de 100 en 150 jongeren zich in de binnenstad van Helmond. In de omgeving van de Heistraat werden stenen gegooid en werd vuurwerk afgestoken. Om de orde te herstellen greep de Mobiele Eenheid in. Die voerde charges uit waardoor de jongeren uit elkaar werden gedreven. De gemeente kondigde een noodbevel af.

Tekst: Redactie/ANP
Beeld: SQ Vision