Gezondheid

Noodgreep in Italië: 16 miljoen mensen in quarantaine, restaurants en musea dicht

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Nieuwe noodmaatregelen in Italië moeten verspreiding van het virus daar tegengaan. Een klap voor de Italianen die afhankelijk zijn van het toerisme. Steeds meer mensen blijven weg. Wat de maatregelen betekenen voor de vluchten naar Milaan, Venetië, Turijn en andere grote steden is nog niet duidelijk.

De bewegingsvrijheid van ongeveer 16 miljoen mensen wordt ingeperkt door nieuwe noodmaatregelen van van premier Giuseppe Conte tegen het nieuwe coronavirus. Veertien provincies in het noorden van Italië worden deels in quarantaine gezet.

‘Nederlanders kunnen nog weg’

Nederlanders die nu in Noord-Italië verblijven, kunnen volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken nog steeds thuiskomen. “Er gaan nog steeds vluchten en men kan ook met de auto gewoon het land verlaten,” aldus een woordvoerder. Het ministerie raadt alle Nederlanders in de regio aan de adviezen van de lokale autoriteiten op te volgen. Het is niet bekend hoeveel Nederlanders in Noord-Italië verblijven.

KLM laat weten voorlopig nog te vliegen naar het gebied. “Op dit moment is nog onduidelijk welke gevolgen de aangekondigde maatregelen in Noord-Italië hebben voor de vliegvelden waar wij op vliegen. Wij volgen de ontwikkelingen nauwgezet en zullen indien nodig maatregelen nemen met betrekking tot onze operatie in het betreffende gebied”, aldus een woordvoerder.

Lees ook: Dit zijn alle besmettingen met het coronavirus in Nederland (met kaart)

Openbare plekken dicht

Mensen in de regio mogen hun huizen nog wel verlaten, maar veel openbare plekken, zoals scholen, zijn gesloten. Bars en restaurants mogen alleen openblijven als er een minimumafstand tussen mensen van 1 meter wordt gehandhaafd. Reizen van en naar andere regio’s en landen is nog wel toegestaan, maar alleen onder enorm strenge voorwaarden, bijvoorbeeld als iemand moet verhuizen.

Het gaat naast Lombardije om de provincies Modena, Parma, Piacenza, Emilia-Romagna, Rimini, Pesaro en Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padua, Treviso en Venetië.

Ook Milaan valt in dit gebied. In de stad wonen zo’n anderhalf miljoen mensen en jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen de tweede stad van Italië.

Lees ook: De vier geteste Vindicat-leden zijn virusvrij na omstreden skitrip in Italië

In Italië zijn 5883 mensen besmet met het virus en kwamen er al 233 patiënten om het leven. Daarmee is Italië het zwaarst getroffen van heel Europa.

Ben jij op vakantie in Noord-Italië? Wij komen graag met je in contact. Bel ons op 020-8007702 of mail naar hart@sbs.nl

ANP/Redactie