'Mañana mañana', Tenerife maakt zich (nog) geen zorgen om coronavirus

In een hotel op Tenerife zitten nog altijd honderden toeristen in quarantaine nadat een Italiaanse hotelgast besmet bleek met het coronavirus. En nu lijkt het virus mogelijk ook buiten het hotel rond te zingen.

Donderdagochtend landde er in Engeland een vrouw vanaf het Spaanse eiland die de ziekte ook opgelopen bleek te hebben. Deze nieuwe besmetting zou betekenen dat het coronavirus zich ook buiten het afgesloten hotel heeft verspreid.

De sfeer op het eiland is vooralsnog goed, vertelt de Nederlandse Kim Meuwese aan Hart van Nederland. Ze organiseert bootexcursies rond het eiland. Toch krijgt ze sinds de uitbraak opvallend meer afmeldingen.

Smoesjes van toeristen

“Mensen zeggen dat ze zich niet goed voelen of nog niet zijn aangekomen, terwijl wij weten dat ze al op het eiland zijn”, vertelt Meuwese. “Dus die smoesjes heb je wel door en dan weet je dat het niet klopt.”

Toch lijkt er zeker geen sprake van paniek op het eiland. “Er worden juist meer grappen gemaakt”, heeft Meuwese het idee. “Net zag je een meneer voorbij lopen, die begint te kuchen en er wordt een grapje over maakt. Dus nee, ik denk dat er meer grappen over gemaakt worden dan dat echt iedereen bang is.”

‘Gewoon genieten’

Volgens haar weet men natuurlijk wel dat de Italiaan die besmet bleek te zijn, een week lang op het eiland heeft rondgelopen. “Hij heeft eilandtoeren gedaan, is in de supermarkt geweest en heeft in het ziekenhuis rondgelopen. Dan denk je wel van: Jezus.”

Lees ook: Ad en zijn vrouw Marijke ‘leven in onzekerheid’ in coronahotel Tenerife

Toch geloven de meeste toeristen op het eiland het allemaal wel, zegt Meuwese. “Niemand heeft het er echt over. We hebben zon, zee, strand, dus ja. Gewoon genieten van het leven!”

Ad Elissen uit Breda zit nog altijd vast in het hotel. Onze verslaggever Léon Mastik sprak hem aan de andere kant van het hek