Politiek

'Nederland moet aanbevelingen over racisme en discriminatie uit VN-rapport opvolgen'

Het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) roept de overheid op de aanbevelingen over racisme en discriminatie uit een VN-rapport over te nemen. In het rapport van mensenrechtenrapporteur Tendayi Achiume staat dat Nederland voor daadwerkelijke gelijkheid moet zorgen en niet alleen juridische gelijkheid.

Achiume bezocht Nederland in oktober 2019. Volgens haar moet de sociaaleconomische achterstand van etnische minderheden verdwijnen en moet er in het onderwijs meer aandacht komen vor kolonialisme en slavernij. Daarnaast dient Nederland ook te zorgen voor effectieve bescherming van demonstranten in anti-racismeprotesten.

Lees ook: Akwasi wil grachtenpand in Amsterdam claimen: ‘gebouwd over de ruggen van slaven’

Ondervertegenwoordigd

Het NJCM steunt de aanbevelingen uit het rapport dat woensdag werd behandeld in de Mensenrechtenraad in Genève. In een verklaring zegt het de zorgen van Achiume te delen dat bijvoorbeeld de belangrijkste politieke functies “niet de raciale, etnische en culturele diversiteit van de samenleving weerspiegelen”. Het NJCM noemt die ondervertegenwoordiging zorgwekkend.

Ook benadrukt de mensenrechtenorganisatie net als Achiume het belang van onderwijs. “De raciale verhoudingen in Nederland kunnen niet worden begrepen in een context zonder een eerlijke en accurate geschiedschrijving.”

Lees ook: Black Lives Matter-kunstwerk in Eindhoven na één dag besmeurd met verf

Zwarte Piet

Zwarte Piet komt ook terug in het verslag dat de VN-rapporteur. Achiume is positief over recente ontwikkelingen, zoals het besluit om Sinterklaas tijdens de landelijke intocht alleen nog te omringen met roetveegpieten. “Het lijdt geen twijfel dat de figuur Zwarte Piet denigrerende en onmenselijke raciale stereotypes over zwarte mensen belichaamt”, vindt ze.

Een VN-comité dat optreedt tegen rassendiscriminatie had zich in 2015 al kritisch uitgelaten over Zwarte Piet.

ANP