Gezondheid

Aantal coronadoden in Nederland mogelijk twee keer zo hoog

Het aantal coronadoden in Nederland ligt vijftig tot honderd procent hoger dan de sterfgevallen die tot nu toe door gezondheidsdienst RIVM gemeld zijn. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van statistiekbureau CBS.

Het CBS heeft een nieuwe methode gebruikt om de zogenoemde oversterfte tijdens de coronacrisis te berekenen. In de eerste elf weken van de pandemie, dus van 9 maart tot en met 24 mei, zijn volgens die methode 10.164 Nederlanders overleden aan het virus.

Lees ook: Aantal coronabesmettingen stijgt opnieuw: 1329 mensen positief getest

Bijna 12.000 coronadoden?

Wel benadrukt het statistiekbureau dat er rekening gehouden moet worden met onzekerheid. Hierdoor kan het aantal coronadoden hoger of lager zijn en variëren tussen de 8.593 en 11.691. Dat betekent dat naast elke tien gemelde doden er tussen de vijf en tien mensen overleden aan corona die niet geregistreerd werden.

Tot en met afgelopen dinsdag waren er volgens de cijfers van het RIVM 6.145 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het CBS voegt daaraan toe dat de geschatte oversterfte “een goede en belangrijke manier om enige duiding te kunnen geven aan het aantal overledenen door corona.”

ANP