Dieren

Rechter oordeelt: met corona besmette nertsenfokkerijen mogen worden geruimd

De ruiming van nertsenfokkerijen waar het coronavirus heerst, kan zaterdag beginnen. Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) vrijdagavond bepaald in een spoedzaak, die was aangespannen door dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren. De rechter wees hun verzoek af om de ruiming van de besmette bedrijven te verbieden.

Lees ook: Zes nertsenbedrijven worden geruimd vanwege corona, stopregeling voor fokkers

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dat eerder deze week het besluit tot het vernietigen van de pelsdieren nam, had aangedrongen op een snelle uitspraak om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met ruimen.

Het ministerie vreest wanordelijkheden en wil om die reden snel tot ruiming overgaan, zei de advocaat van het ministerie vrijdag op de spoedzitting in Den Haag. Ze doelde op mogelijke acties van actievoerders die naar de bedrijven zouden willen komen. Bovendien vormt de nertsensector volgens het ministerie een gevaar voor de volksgezondheid als het virus lange tijd in de bedrijven blijft rondwaren, terwijl de overheid de coronamaatregelen voor mensen nu steeds meer versoepelt.

Te weinig oog voor dierenwelzijn

Animal Rights en Bont voor Dieren vinden dat het ministerie te weinig oog heeft voor het dierenwelzijn en dat het ministerie moet kiezen voor het isoleren van de bedrijven. Ze vinden dat er geen juridische gronden zijn om de nertsenbedrijven te ruimen. “Als deze dieren worden gedood, worden ze net zo snel vervangen door nieuwe dieren die ook weer besmet kunnen worden. Waar is dan het einde?”, waarschuwde een vertegenwoordigster van de dierenrechtenorganisaties.

De nertsensector was niet aanwezig bij de zitting. De vertegenwoordiger van het ministerie gaf aan dat er inmiddels op tien nertsenfokkerijen besmettingen zijn geconstateerd. De bedrijven bevinden zich in Oost-Brabant en Noord-Limburg.

ANP