Gezondheid

Nepverpleegkundige hielp patiënten tijdens coronapiek in Jeroen Bosch Ziekenhuis

Een man heeft zich voorgedaan als verpleegkundige in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Hij controleerde patiënten en heeft mogelijk ook medicijnen toegediend, terwijl hij dat helemaal niet mocht.

Vermoedelijk heeft de man ook medische spullen gestolen. De zorginspectie en de politie onderzoeken of patiënten schade hebben geleden door de man, maar het ziekenhuis zegt dat daar nog geen aanwijzingen voor zijn. De man zit vast, over zijn motief is nog niets bekend.

Geen diploma’s

Volgens het Jeroen Bosch Ziekenhuis had de man zich bij het ziekenhuis gemeld om te helpen toen de coronacrisis op zijn hoogtepunt was. Hij zei dat hij een opleiding voor verpleegkundige had afgerond, maar kon geen diploma’s tonen.

Lees ook: Criminelen ‘testen’ ouderen op coronavirus met nieuwe babbeltruc

“Uit de toetsen leek het in eerste instantie alsof hij voldoende kennis en vaardigheden had om ingezet te worden als verpleegkundige”, aldus het ziekenhuis. Maar toen collega’s waarschuwden dat hij niet voldeed nam het ziekenhuis “na korte tijd” afscheid van hem.

Medische spullen gevonden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de arrestatie van de nepverpleegkundige donderdag naar buiten gebracht. De 24-jarige man, die geen vast woonadres heeft, werd op maandag 18 mei al opgepakt. Toen doorzochten rechercheurs een opslagruimte in Den Bosch en een woning in Bunnik.

Daar werden medicijnen, naalden, uniformen en een hartmonitor gevonden, zo bevestigt een woordvoerder van het OM donderdag aan Hart van Nederland. Onderzoek moet duidelijk maken hoe de man aan deze spullen kwam en waarvoor hij ze gebruikte. De man moet donderdag voor de rechter komen, die beslist of hij langer vast blijft zitten.

ANP/Redactie