112

Criminelen 'testen' ouderen op coronavirus met nieuwe babbeltruc

Nu het coronavirus de Nederlandse grens heeft bereikt, groeit ook in ons land de angst voor een mogelijke besmetting. Vooral ouderen zijn kwetsbaar voor het virus en daar springen criminelen nu op sluwe wijze op in met een nieuw soort babbeltruc.

Daarvoor waarschuwt ouderenbond ANBO. Criminelen bellen bij de ouderen aan en proberen bij hen binnen te komen door zich voor te doen als medewerker van een ziekenhuis dat onderzoek doet naar het coronavirus. Terwijl de een het slachtoffer zogenaamd ‘test’ op het virus, ontvreemd de ander geld en spullen uit de woning. “Het is ongelofelijk, maar het gebeurt”, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “En daarom waarschuwen we iedereen om alert te zijn en niemand binnen te laten.”

Lees ook: Babbeltrucs steeds slinkser: dit moet er veranderen

Bloedprikbende

Het is niet voor het eerst dat criminelen zich tijdens babbeltrucs voordoen als verpleegkundigen. Eind vorig jaar was Nederland nog in de ban van een geraffineerde bloedprikbende. Oplichters prikten toen echt bloed bij hun slachtoffers. Dit terwijl niemand wist of ze dat wel konden en of de naalden die ze gebruikten schoon waren.

Lees ook: Bizarre babbeltruc: nepverplegers prikken echt bloed en beroven ouderen

De Haan is dan ook stellig over zorgmedewerkers die onaangekondigd op de stoep staan. “Er komt nooit een zorgmedewerker onaangekondigd bij u aan de deur voor een onderzoek. Trap er daarom niet in, doe zo snel mogelijk de deur dicht en meld dit bij de politie!”

Volgens de politie is op dit moment één geval bekend van de nieuwe babbeltruc. Op 15 februari deden twee criminelen zich bij een oudere dame voor als ziekenhuismedewerkers die kwamen controleren op het coronavirus. “Ze zijn kort binnen geweest, hebben een kleine buit gemaakt en zijn daarna op de vlucht geslagen”, aldus politiewoordvoerder Bobby Markus.