Politiek

Nederlanders zien plan van lokale vuurwerkclubs wel zitten

Het kabinet wil het afsteken van vuurwerk door consumenten verder inperken. Coalitiepartij ChristenUnie gaat verder en wil dat vuurwerk voortaan alleen nog wordt afgestoken door lokale vuurwerkclubs. Nederlanders blijken dat wel te zien zitten.

Uit een onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 3700 mensen blijkt dat 65 procent van de ondervraagden wel iets ziet in het plan van de ChristenUnie. Zij zien liever dat een lokale vuurwerkclub het vuurwerk afsteekt. Slechts zes procent geeft aan ook daadwerkelijk lid te willen worden van zo’n club.

Lees ook: Kabinet wil verkoop consumentenvuurwerk sterk gaan inperken

Ruim 68 procent vindt dat gemeenten een centrale vuurwerkshow moeten organiseren. Maar echt veel animo voor het bijwonen van zo’n vuurwerkshow is er niet: zes op de tien Nederlanders geeft aan niet naar een vuurwerkshow te gaan.

Gedeeltelijk vuurwerkverbod

De politie en hulpdiensten willen een inperking van het vuurwerk vanwege de vele ongeregeldheden tijdens oud en nieuw. Ze pleiten daarom voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. In de Tweede Kamer is een krappe meerderheid voor en ook het kabinet lijkt een gedeeltelijk verbod nu te steunen.

Van de ondervraagden denkt 60 procent dat een algeheel vuurwerkverbod kan voorkomen dat het uit de hand loopt tijdens oud en nieuw. Mocht er een verbod komen op knalvuurwerk en vuurpijlen dan zal 17 procent die gewoon blijven afsteken tijdens de jaarwisseling.

Lees ook: Ruim 9300 incidenten tijdens jaarwisseling, stijging met het jaar daarvoor

Wat vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.