Politiek

Groot deel van Nederlanders ziet niets in strenger supermarktbeleid

Nederlanders voelen niets voor een strenger supermarktbeleid, dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1600 Nederlanders in ons Wat vindt Nederland-panel. Aangepaste openingstijden of een maximaal aantal personen per keer in de winkel, lijkt niet gewenst.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

De afgelopen dagen kochten mensen massaal houdbare artikelen, zoals groenteconserven en toiletpapier, in. Hierdoor raakten veel schappen leeg. Premier Rutte riep vrijdag op te stoppen met hamsteren. Het zou onnodig en asociaal zijn.

‘Houd rekening met elkaar’

Ook Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) deed eenzelfde oproep. “Koop de hoeveelheden die je normaal ook koopt. Elke Nederlander heeft eten en hygiëneproducten nodig. Houd rekening met elkaar, blijf aardig tegen elkaar en zorg dat anderen ook hun reguliere boodschappen kunnen blijven doen.”

Lees ook: Supermarkten roepen op: niet hamsteren, doe alleen dagelijkse boodschappen

Dat deze oproepen niet genoeg uithalen blijkt wel aan het feit dat er maandag opnieuw lege schappen te zien zijn. Wederom doet CBL een oproep aan mensen om te stoppen met hamsteren, er is immers genoeg eten voor iedereen.

Strenger supermarktbeleid

Om het hamstergedrag een halt toe te roepen zouden supermarkten voor een strenger beleid kunnen kiezen. Zoals aangepaste openingstijden of een maximaal aantal personen in de winkel. Uit het Wat vindt Nederland-onderzoek blijkt dat maar 38 procent van de Nederlanders voor een beleid is waar maar een maximaal aantal personen tegelijkertijd in een supermarkt mogen. Voor aangepaste openingstijden is dat percentage maar 12 procent.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.