Gezondheid

Nederlanders missen het zien van familie en vrienden door de coronacrisis het meest

Van alle maatregelen die zijn getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hakt het sociale isolement er het meest in. Bijna de helft van de Nederlanders vindt het niet kunnen zien van familie en vrienden het meest ingrijpende gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 3500 mensen.

Het niet zien van familie en vrienden is veel ingrijpender dan andere maatregelen, zoals het sluiten van scholen en kinderopvang, het sluiten van de horeca en de impact op het werk van de deelnemers. Al die keuzes krijgen 13 procent van de stemmen. Het afgelasten van evenementen scoort opvallend laag, slechts 4 procent ziet dat als het grootste probleem.

Bezorgd, maar vol vertrouwen

Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) is vooral bezorgd over de situatie, zo blijkt uit een vraag over de gemoedstoestand van mensen sinds de maatregelen zijn ingevoerd. 14 procent voelt zich somber, 9 procent zelfs eenzaam. Daar tegenover staat 18 procent van de mensen, die aangeven dat de rust ze wel bevalt.

Lees meer coronanieuws in ons liveblog van vandaag.

Tot slot is deelnemers gevraagd of ze vertrouwen hebben in de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de coronacrisis aan te pakken. Liefst 71 procent zegt daarop ‘ja’. 21 procent van de mensen is minder positief en antwoordt ‘nee’.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.

Foto: Unsplash