Nederlanders missen familie en vrienden nog altijd het meest tijdens coronacrisis

Nederlanders zijn over het algemeen iets minder bezorgd over de coronacrisis dan twee weken geleden. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 3600 mensen.

Komende zondag is het precies een maand geleden dat het kabinet verregaande maatregelen aankondigde in de strijd tegen het coronavirus. Wat vindt Nederland peilde die dag het gevoel van de Nederlanders en legde hen zaterdag diezelfde vragen voor. Op basis daarvan blijkt het gevoel van de Nederlanders sinds de aankondiging van de maatregelen te zijn verschoven.

Zo was eind maart nog bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) bezorgd over de situatie. Nu twee weken later is dat percentage gedaald naar 43 procent. We voelen we ons nog wel even somber en eenzaam. Minder dan een kwart van de Nederlanders (21 procent) maakt zich niet druk en vindt de rust wel prettig. Eerder was dit 37 procent.

Gemis van familie en vrienden

Door de corona-maatregelen missen we onze familieleden en vrienden nog het meest en dat gevoel is toegenomen. Eerder vond bijna de helft van de Nederlanders (47 procent) het niet zien van familie en vrienden het meest ingrijpende gevolg van de corona-maatregelen. Nu is dat meer dan de helft (53 procent).

Lees ook: Nederlanders missen het zien van familie en vrienden door de coronacrisis het meest

Een vorkje prikken, naar de kroeg gaan of een middagje shoppen missen we ook steeds meer. Twee weken geleden zei 13 procent van de Nederlanders het vervelend te vinden dat horeca en winkels gesloten zijn. Nu is dat toegenomen naar 20 procent.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.