Gezondheid

Nederlanders gevangen in Vietnamees hotel: 'Kakkerlakken en muizenpoep in bed'

Kakkerlakken, muizenpoep in bed. De Nederlanders die in Vietnam in isolatie zitten, zijn ontevreden met het voormalige hotel waarin ze zijn weggestopt. Ook maken ze zich zorgen om besmet te raken met het coronavirus via andere reizigers die in het gebouw zijn ondergebracht.

“We zitten hier gevangen”, zegt een jonge man tegen Hart van Nederland. Hij is samen met zijn vader op vakantie in Vietnam en zit, net als 23 andere Nederlanders, sinds zondag in quarantaine. Ze maken deel uit van dezelfde groep. De reizigers zaten in het vliegtuig met een vrouw bij wie het coronavirus is vastgesteld.

Kakkerlakken en muizenpoep

“Toen we aankwamen, schrokken we erg van de situatie hier”, aldus de man.”Kakkerlakken, muizenpoep in bed en vanochtend was er geen stromend water. Het lijkt op een militaire basis.”

Lees ook: Nederlanders zitten in ‘militair kamp’ met andere coronaverdachten

De Vietnamese autoriteiten willen de groep in het hotel houden totdat een test heeft uitgewezen dat ze helemaal gezond zijn. Tot dan zitten ze opgesloten.
“De Vietnamezen denken dat toeristen de schuld zijn van de verspreiding van het virus in het land. Zojuist probeerden twee Engelsen hier te ontsnappen. Ze zijn weer teruggekeerd omdat de lokale bevolking met stalen stokken aan het eind van de straat staat.”

Dat de Vietnamezen als de dood zijn voor het virus, bleek ook toen een van de reizigers een epileptische aanval kreeg. “Er is een ambulance gebeld maar de verplegers wilden hem eigenlijk niet helpen, omdat hij mogelijk corona had. Ze hebben hem eerst een tijd laten liggen.”

Grote zorgen bij Nederlanders

De Nederlanders maken zich grote zorgen. “Er worden steeds nieuwe mensen binnengebracht hier. Als zij het coronavirus hebben, komen we hier voorlopig nog niet weg. Als je ons in quarantaine zet, doe dat dan op de juiste manier.”

De coronaverdachten in het hotel worden goed in de gaten gehouden en afgeschermd. “Het is afgezet met lint, er staan camera’s, er staan beveiligers.” Volgens de man zijn de meeste reizigers in de groep rond de 50 jaar oud, de oudste rond de 70.

Lees ook: 121 nieuwe coronabesmettingen in Nederland, totaal nu boven de 500