Politiek

Ook in Nederland vieren Iraniërs feest om dood Soleimani

Iran wil alles op alles te zetten om wraak te nemen na de raketaanslag op de de belangrijkste Iraanse generaal, Qassem Soleimani. Dat zou ook gevolgen kunnen hebben voor het Nederlandse fregat dat naar de Perzische golf vertrekt.

De generaal en rechterhand van de leider van Iran werd vrijdagochtend gedood toen hij wegreed op de luchthaven van Bagdad. Die aanval vond drie dagen na de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad plaats. Iraanse militairen zeggen nu dat zij kijken naar 35 doelen, waaronder Tel Aviv en schepen in de Straat van Hormuz, waar veel Amerikaanse schepen liggen, om tegenacties uit te voeren. Ook Nederland is van plan om een daar aan te sluiten met hun fregat.

Nederlanders maken zich zorgen

Moet Nederland die kant nu wel op? Iets minder dan de helft van de Nederlanders gaf vrijdagavond in Wat Vindt Nederland al aan dat het kabinet de deelname aan een missie in de Perzische Golf bij Iran moet afblazen. Veel mensen maken zich zorgen over de veiligheid van de bemanning van het Nederlandse fregat.

Lees ook: Nederlanders verdeeld over vertrek Nederlands marineschip richting Iran

Feest vieren

Dit langslepende conflict lijkt een ver van je bed show, maar voor de Iraans-Nederlandse Raha Heshmatikhah komt het al jaren heel dichtbij. “Soleimani heeft zoveel bloed aan zijn handen, in Iran, Syrië, Irak en ook in Europa is Iran levensgevaarlijk.” Raha is vice-voorzitter van Jong Iraans Nederland en maakt zich hard voor de oppositie in Iran. “Of het van de Amerikanen een gouden zet is geweest om hem te vermoorden weet ik niet. Liever had ik gehad dat hij in Den Haag werd berecht. Maar dat hij nu weg is, is voor velen een reden om feest te vieren.” (bericht gaat verder onder tweet)

Protesten uit solidariteit op de Dam

In Iran en Irak circuleren filmpjes van lange rijen voor de bakker, waar mensen koekjes kopen en uitdelen om te vieren dat generaal Soleimani er niet meer is. Ook bij Raha thuis in Bunschoten-Spakenburg om zoetigheid in huis te halen. “Ik heb dit samen met mijn moeder gevierd, die als enige van haar familie ooit is gevlucht. Wij hebben ook veel berichten gekregen van mensen die ons feliciteren, dat deze man geen misdaden meer kan plegen. We gaan vanmiddag op de Dam demonstreren om ons medeleven te laten zien”, zegt ze.

“Deze aanslag heeft echt een enorme impact in Iran, ook emotioneel daar op het regime. Iraanse tv-zenders lieten huilende militairen zien. Dat zegt veel. Dit regime is koppig, kinderachtig en levensgevaarlijk. Er zijn in Europa en Nederland aanslagen geweest op Iraniërs, je bent als criticus ook hier niet veilig. Het is van groot belang dat Europa en ook Nederland nu laat zien dat ze geen vriendjespolitiek met Iran willen bedrijven vanwege economische belangen. Het is wat mij betreft dus heel goed dat het Nederlandse fregat daarheen gaat.”

Er is ook veel kritiek op de Amerikaanse aanslag in Irak. In het land zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd en in Irak zijn duizenden de straat op gegaan om de generaal te herdenken.