Politiek

Nederlanders verdeeld over vertrek Nederlands marineschip richting onrustig Iran

Iets minder dan de helft van de Nederlanders vindt dat het kabinet de deelname aan een missie in de Perzische Golf bij Iran moet afblazen vanwege de onrust daar. Veel mensen maken zich zorgen over de veiligheid van de bemanning van het Nederlandse fregat dat eind deze maand vertrekt.

Dat blijkt uit onderzoek van Wat Vindt Nederland onder ruim 2500 mensen. Het kabinet had al eerder besloten om een marineschip naar het Midden-Oosten te sturen. Maar nu de spanningen in de regio zo zijn toegenomen, wil 43 procent van de ondervraagden dat de missie alsnog wordt afgeblazen.

Lees ook: Kabinet: alleen meedoen met EU-missie Hormuz

De spanningen in het Midden-Oosten zijn toegenomen omdat de Amerikanen een belangrijke Iraanse generaal hebben geliquideerd. De legerleider Qassem Soleimani werd vrijdag gedood door Amerikaanse raketaanvallen in Irak. Het Iraanse regime heeft wraakacties aangekondigd.

Zorgen over Nederlandse militairen

Het kabinet vindt die oorlogstaal nog geen reden om deelname aan de missie af te zeggen. De regering zegt dat het fregat Zr. Ms. De Ruyter pas eind deze maand vertrekt. Dan zijn de gemoederen misschien al wel weer bedaard, denkt het ministerie van Defensie.

Sommige Tweede Kamerleden vinden het sturen van een Nederlands fregat geen goed idee. Ook een groot deel van het panel van Wat Vindt Nederland is bezorgd over de veiligheid van de 180 militairen die daar naartoe moeten.

Zo’n 45 procent van de ondervraagden maakt zich ernstige zorgen, veertig procent een beetje en maar elf procent ligt er totaal niet wakker van.

“Ik ben er niet gerust op”, antwoordt een man in Den Haag op deze vraag. “De voorzichtigheid die normaal in de buitenlandse politiek werd ingebouwd, lijkt er nu helemaal niet meer te zijn.”

Al langer spanningen met Iran

De dreigementen vliegen al langer over en weer tussen de Amerikaanse president Trump en het islamitische regime in Iran. Het idee van de missie in de Perzische Golf was dan ook om voor wat meer stabiliteit te zorgen.

Lees ook: KLM vliegt voorlopig niet in Iraans luchtruim

Onder leiding van Frankrijk moet het Nederlandse marineschep helpen bij het beschermen van olietankers in de Straat van Hormuz, direct voor de kust van Iran.

‘Niet gaan is stomste wat je kunt doen’

In de ogen van buitenlanddeskundige Han ten Broeke zou het terugtrekken van het fregat “het stomste zijn wat je nu kunt doen”. “Dat schip moet voor stabiliteit in de regio zorgen en dat is daar nu juist nodig.”

Stabiliteit is voor Nederland altijd van groot belang volgens het voormalige Tweede Kamerlid. “Het is van groot belang voor de olieprijzen, de wereldhandel en om geen nieuwe vluchtelingenstromen te veroorzaken.”

Die olieprijzen zijn na de gebeurtenissen in het Midden-Oosten overigens al gestegen. De verwachting is dat Nederlanders dat komende maand gaan merken bij de pomp.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.