Gezondheid

Een derde van de Nederlanders wil eerste hulp verlenen aan vreemde, ook zonder afstand

Een derde van de Nederlanders wil ondanks het coronavirus wel eerste hulp bij ongelukken (EHBO) verlenen aan een vreemde. Ook als de 1,5 meterregel niet kan worden gevolgd. Dat heeft het Rode Kruis vastgesteld. Ook een derde wil alleen met voldoende afstand hulp geven.

Nu mensen weer vaker de straat op gaan, hebben ze ook meer kans daar hulp nodig te hebben of te moeten verlenen. Daarom komt het Rode Kruis met adviezen.

Direct handelen

“Eigen veiligheid is het belangrijkste, en wanneer je je niet comfortabel voelt om fysiek EHBO te verlenen en dicht bij iemand te komen, is het het beste om te kijken hoe je kunt helpen van afstand. Natuurlijk blijft het altijd van groot belang om direct te handelen wanneer iemand in gevaar is. Afhankelijk van de ernst van de situatie 112 of de huisartsenpost bellen is dan altijd de belangrijkste stap”, benadrukt de organisatie.

Lees ook: Wonden met blote handen verzorgen: nog steeds tekort aan beschermingsmiddelen in de zorg

Mond-op-mondbeademing is in deze tijd bepaald geen aanrader. Toch wil 11 procent van de ondervraagden dit wel doen bij levensgevaar. Het advies bij reanimatie is echter om te kijken (en dus niet te luisteren en voelen) of een slachtoffer nog ademhaalt en 112 te bellen. Werken met een AED (Automatische Externe Defibrillator) wordt juist niet afgeraden.

Zelf pleister plakken

Het virus wordt niet verspreid via bloed of verbrande of beschadigde huid. Die verschijnselen zijn volgens het Rode Kruis dus op zich geen reden om wonden niet te behandelen. “Bij kleine verwondingen is het handig om extra te letten op de hygiëne en de gewonde persoon zelf een pleister te laten plakken. Kom alleen echt in aanraking met een slachtoffer wanneer het niet anders kan.”

ANP