Gezondheid

Eerste Nederlander overleden aan gevolgen coronavirus

Voor het eerst is een Nederlander overleden die leed aan het nieuwe coronavirus. Het gaat om een 86-jarige man. Dat meldt het RIVM vrijdagochtend. Hij overleed in het Ikazia-ziekenhuis in Rotterdam.

Waar de man het virus heeft opgelopen is tot nu toe niet bekend. Nadat de man positief testte op het coronavirus, is hij in isolatie verzorgd in het ziekenhuis. Alle contacten van de patiënten die verkoudheidsklachten of koorts hebben, is gevraagd om thuis te blijven. Zo nodig worden zij getest.

Eerste coronageval

Woensdag 26 februari werd bij een 56-jarige Nederlander als eerste het coronavirus vastgesteld. De man uit Loon op Zand bleek het virus te hebben opgelopen na een verblijf in een van de risicogebieden in Noord-Italië.

Lees ook: Dit zijn alle besmettingen met het coronavirus in Nederland

Bij het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis werd vastgesteld dat hij het coronavirus had. De dagen erop werden ook duidelijk dat zijn vrouw, dochter en broer besmet zijn door het virus.

In totaal hebben 82 mensen in Nederland het coronavirus opgelopen.

Wanneer contact opnemen met huisarts?

RIVM raadt mensen aan die in een van de risicogebieden zijn geweest en klachten hebben om thuis te blijven. De gebieden waar het om gaat zijn onder meer China, Zuid-Korea en Noord-Italië. Als de klachten erger worden wordt gevraagd om telefonisch contact op te nemen met de huisarts.

Lees ook: Wat kun je doen om het coronavirus te voorkomen of niet te verspreiden?

Verder moeten huisgenoten van coronapatiënten die risico hebben gelopen zo min mogelijk met anderen omgaan. Ze mogen niet naar werk en zo min mogelijk naar buiten.