112

Natuurbrand Deurnese Peel nog lang niet onder controle

De hulpdiensten hebben hun handen vol aan het bestrijden van de grote natuurbrand in de Deurnese Peel. Volgens de brandweer woedt de brand nog steeds ‘erg hevig’.

Woordvoerder Rick Krosenbrink van de veiligheidsregio Limburg-Noord weet tegenover Hart van Nederland te vertellen dat het nachtwerk gaat worden. ”Het woedt nog steeds hevig aan natuurpark De Peel en ook bij natuurpark¬†De Meinweg in Herkenbosch gaat het blussen van de brand onverminderd door.”

Het blussen van de brand bij De Peel is extra moeilijk omdat het onder andere gaat om een veenbrand. ”Dat is erg moeilijk te blussen omdat die ‘als het ware ondergronds’ brandden.” Ook is het veen niet sterk genoeg om er zware blusvoertuigen over te laten rijden.

https://twitter.com/tralalief/status/1252682944512249858

Hulp van boven

Omdat de brandweer het niet allen kan is de hulp ingeroepen van zowel de luchtmacht als de landmacht. Dat maakte de gemeente Deurne dinsdagmiddag bekend.

Nadat de luchtmacht dinsdag met vier blushelikopters in de weer was, gaat ook de landmacht proberen het vuur tot stoppen te brengen. De soldaten gaan samen met mensen van Staatsbosbeheer en brandweer zogenoemde stoplijnen aanleggen. Dat doen ze door met machines vegetatie te verwijderen, zodat de brand er niet verder kan.

10.000 liter water per helikoptervlucht

De landmacht wordt ingezet in gebieden die nog bereikbaar zijn. De helikopters werpen water uit over brandhaarden in ondoordringbare veen- en moerasgebieden. Er wordt tot 20.00 uur geblust door de helikopters, daarna is het te donker.

De helikopters kunnen in een keer 10.000 liter water uitstorten over de brandhaard. Inmiddels is meer dan 150 hectare land verwoest. De brandweer waarschuwt dat het vuur zich voortdurend verplaatst, mede door de harde wind.

‘Gaat nog de hele nacht duren’

Volgens de hulpdiensten zal de brand nog zeker de hele nacht voortduren en voor rook- en stankoverlast zorgen in de wijde omgeving. Het advies blijft dan ook ramen en deuren gesloten te houden, de ventilatie uit te zetten.

Beeld: SQ Vision