112

Brand in natuurgebied Herkenbosch opnieuw opgelaaid, defensie zet tanks in

De hardnekkige brand in het natuurgebied De Meinweg bij Herkenbosch is dinsdag voor de tweede keer opgelaaid. Maandagavond ontstond voor het eerst brand en dacht de brandweer het vuur onder controle te hebben. Maar de harde wind zorgde rond 14:00 uur dat de brand eerder weer oplaaide.

Waar maandag woonwijk Reewoude en manage Venhof al eerder werd geëvacueerd, gebeurt dit nu weer opnieuw. Door de eerste brand van vannacht ging al 170 hectare natuur in vlammen op en dit loopt nu alleen nog maar meer op. De brandweer geeft weer groot alarm en heeft extra blus- en waterwagens ingeschakeld. Ook is er een NL Alert verspreid met de oproep om ramen en deuren te sluiten en uit de ‘Meinweg weg te blijven.

Ook defensie helpt bij de bestrijding van het vuur. Twee tanks helpen daar bij het maken van zogenoemde stoplijnen. Met een stoplijn wordt een grens natgehouden om te voorkomen dat het vuur er overheen gaat en het vuur zich zo verder verspreidt.

Eng 

Eigenaresse van de nabij gelegen Camping ’t Haldert, Anja van Eck, is erg zenuwachtig: “Ik vind het heel eng. Ik zie de hele dag grote rookwolken en ben bang dat het ook hier nog naartoe kan komen. Er gaat op dit moment zo’n groot gebied naar de knoppen. Echt vreselijk.”.

Wind

Volgens operationeel leider Paul van Mullekom van de Veiligheidsregio Limburg Noord, is de brand opgelaaid door de wind die elk half uur draait: “Nu eens oost, dan weer noord of noordoost. Daardoor flakkert het vuur steeds opnieuw op.” Het vuur wordt met zo’n twintig blus- en watervoertuigen bestreden en ook de Duitse brandweer is aanwezig aan beide kanten van de grens.

Dieren

Volgens Staatsbosbeheer kon de brand op geen slechter tijdstip kunnen uitbreken. Hij maakt zich zorgen om de reptielen en amfibieën die om het leven zijn gekomen door de brand, die nu volop in het broedseizoen waren. Wel verwacht hij dat andere dieren, zoals reeën en everzwijnen, wel hebben kunnen vluchten.

Bovenstaande beelden waren eerder te zien bij Hart van Nederland.

Beeld: Track ’88