Misdaad

Nabestaanden Nicky Verstappen willen Jos B. kunnen aankijken in de rechtszaal

De familie van Nicky Verstappen wil woensdag, tijdens het voorlezen van hun slachtofferverklaringen in de rechtbank, verdachte Jos B. kunnen aankijken. Vanaf de nu geplande plaats is dat niet mogelijk. Een eerder verzoek om ergens anders te gaan staan of zitten, is door de rechtbank afgewezen.

Hart van Nederland-verslaggever Ilse van Wingerden is in de rechtbank aanwezig en volgt de zaak hier op de voet

De advocaat van de familie vroeg daarom bij aanvang van de zitting aan de rechtbank om die afwijzing te heroverwegen. “Het is voor de verwerking van groot belang dat de familie de verdachte kan aankijken”, zei de raadsman.

OM wil plaats afstaan

Het Openbaar Ministerie (OM) liet weten de door de familie gekoesterde wens te ondersteunen. “Wij willen onze plekken wel even afstaan”, zei de officier van justitie. In de rechtbank zitten de officieren vanaf Jos B. gezien links voor hem. De beslissing van de rechtbank volgt op een later moment woensdag.

(Tekst gaat verder onder tweet)

Tijdens de eerste voorbereidende zitting in december 2018, waar de verdachte ook bij aanwezig was, riep moeder Berthie “kijk me aan” naar B. toen de rechtbank een pauze aankondigde. De 57-jarige Limburger keek haar echter niet aan.

Lees ook: Berthie Verstappen tegen Jos B.: ‘Kijk me aan!’

De moeder, zus en tante van de in 1998 gedode Nicky gaan woensdag spreken in de rechtbank. De familie van Nicky is bij iedere zitting aanwezig geweest, samen met hun woordvoerder Peter R. de Vries. Hij is als misdaadverslaggever aandacht blijven vragen voor de zaak, die decennialang onopgelost dreigde te blijven.

Tegen de lamp door DNA

De jongen verdween op 10 augustus 1998 toen hij op kamp was op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd een dag later ongeveer anderhalve kilometer verderop gevonden. Jos B. kwam pas in 2018 in beeld na een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek waar hij zelf niet aan had meegewerkt.

Lees ook: Één jaar na de doorbraak in de zaak-Nicky Verstappen: dit is er sindsdien gebeurd

Omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, liep hij tegen de lamp. Er zijn DNA-sporen van hem gevonden op onder meer de onderbroek en pyjamabroek van Nicky. Na een klopjacht werd hij twee jaar geleden opgepakt in Spanje.

ANP