Misdaad

Nabestaanden slachtoffers tramaanslag Utrecht spreken: 'Mijn leven is totaal verwoest'

Tijdens een emotionele rechtszitting hebben slachtoffers en nabestaanden van de tramaanslag in Utrecht maandag gebruik gemaakt van hun spreekrecht. Ze spraken verdachte Gökmen T. toe, die maandag ook aanwezig was in de rechtbank.

T. opende op 18 maart 2019 het vuur op willekeurige passagiers van een tram die op dat moment over het 24 Oktoberplein in Utrecht reed. Willem, Daniel, Roos, Rinke kwamen bij de aanslag om het leven en meerdere mensen raakten gewond.

Daniël

De moeder van Daniël neemt het woord. Haar 28-jarige zoon werd van dichtbij neergeschoten door T. en overleed niet lang daarna aan zijn verwondingen.”Dat wil je als moeder niet horen: dat je kind op klaarlichte dag is doodgeschoten,” spreekt ze de aanwezigen toe.

Daniël was geliefd en wilde zijn leven beteren. Net op het moment dat hij zijn leven weer op de rit had, werd hij doodgeschoten. Zijn zus barst tijdens haar spreekrecht in tranen uit. “Denk je dat je beter bent dan de rest?”, richt ze zich tot T. “Walgelijk, geen straf is te zwaar voor jou.”

T. blijft onbewogen zitten. Hij grijnst af en toe. “Het voelde of de grond onder mijn voeten vandaan zakte”, vult Daniël’s andere zus haar aan. “Alsof ik in een film zat en het allemaal niet waar was. Ik vind het nog steeds zo moeilijk om erover te praten. De kinderen voelen de spanning in huis en begrijpen niet waar het aan ligt.”

Willem

“Mijn leven en dat van mijn familie is totaal veranderd. Verwoest mag ik wel zeggen”, zegt Michael. Zijn 74-jarige vader Willem werd in zijn auto beschoten door Gökmen T. en raakte zwaargewond.

In de elf dagen na de aanslag dat hij nog in leven was, ging zijn familie door een hel. “Achteraf had ik liever gehad dat mijn vader direct dood was geweest, om alle pijn die hij in die elf dagen gehad heeft te besparen”, zegt Michael. “Wat heeft die man een pijn gehad! Maar omdat hij zo sterk als een beer was, heeft hij het zo lang volgehouden.”

Lees ook: Vader slachtoffer tramaanslag schrijft brief aan ‘laffe’ Gökmen T.: ‘Nu ben ik Roos voor altijd kwijt’

Toen duidelijk werd dat Willem alleen nog als ‘kasplantje’ verder kon leven, kwam de familie voor onmogelijk besluit te staan. “De moeilijkste beslissing uit mij hele leven. Het is ergste is dat ik een woordenwisseling kreeg met mijn moeder, omdat zij geen afscheid kon nemen.” Willem overlijdt op 28 maart aan zijn verwondingen.

“Mijn moeder kan het niet opbrengen om naar de rechtbank te komen”, zegt de zoon van Willem. “Zij heeft deze klap nog steeds niet kunnen verwerken. Zij slaapt al een jaar op de bank. Zij durft niet in haar bed te slapen. En voor haar hoeft het leven eigenlijk niet meer.”

Levenslang

De rechtszaak tegen Gökmen T. gaat dinsdag verder. Dan zal naar verwachting ook de strafeis bekend worden gemaakt. T. zelf verwacht dat er een levenslange gevangenisstraf tegen hem geëist zal worden, zo verklaarde hij eerder.