Lifestyle & Entertainment

De Nederlandse motorrijder is vijftigplus, man en komt vooral uit de provincie

In Nederland hebben 1,5 miljoen mensen een motorrijbewijs, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Dit is ruim vier procent meer dan zes jaar geleden. Er is vooral een toename onder vijftigplussers, onder vijftigminners lijkt de motor minder populair geworden.

Het overgrote merendeel, zo’n 80 procent, van de motorrijders is man. Van de vrouwen van 18 jaar en ouder heeft maar 4 procent een motorrijbewijs. Mannelijke bestuurder zijn gemiddeld 54  jaar, vier jaar ouder dan de gemiddelde vrouwelijke rijder.

Een club van motorvrouwen vindt dat veel meer vrouwen op de motor moeten springen want: ”Het is gewoon hartstikke leuk met elkaar”.

Artikel gaat verder onder de video:


Veel motorrijders in Dalfsen

Ondanks dat Nederland veel mensen met een motorrijbewijs kent, rijden er toch maar 680.000 motoren rond. Niet iedereen heeft dus een eigen motor. Opvallend is dat in het Overijsselse Dalfsen bijna één op de vijf inwoners een motor heeft. Landelijk gezien rijdt ongeveer één op de tien inwoners motor.

In Rotterdam en Amsterdam zijn de minste mensen in bezit van een motorrijbewijs. Hier mogen ongeveer zes op de honderd inwoners motorrijden.

Is de kaart niet te zien? Bekijk de kaart van via de mobiele site?

Foto: Pexels