Opmerkelijk

'De moskee sluiten was een van de moeilijkste beslissingen die ik ooit heb moeten nemen'

In de Blauwe Moskee in Amsterdam vindt deze week geen vrijdaggebed plaats. Bestuurder en imam Yassin Elforkani vond de moskee sluiten een enorm zwaar besluit.

Normaal gesproken komen moslims vanuit het hele land op vrijdag naar de Blauwe Moskee om gezamenlijk te bidden. Vandaag is de moskee leeg. “Het voelt heel vreemd. Voor mij is het de eerste keer dat ik rond dit tijdstip een lege moskee meemaak”, zegt imam Yassin Elforkani.

Een moeilijk besluit

Er ging een lange vergadering tussen besturen van verschillende moskeeën aan vooraf, want de impact op de gemeenschap is aanzienlijk. Elforkani heeft het er zwaar mee. “Het was een van de moeilijkste beslissingen die ik ooit heb moeten nemen.”

Lees ook: Intensive cares bereiden zich voor op crisissituatie

Toch was het voor hem de enige juiste beslissing. “We zullen onze grotere samenleving moeten beschermen.” Het besluit is dan ook ‘met volle kracht’ genomen. Vanuit de moslimgemeenschap klinkt begrip.

Thuisgebed

In tegenstelling tot sommige kerken gaat de moskee het gebed niet uitzenden via een livestream. “Mensen hebben ons niet nodig om contact te zoeken met de schepper.” De imam vindt dat zij beter thuis kunnen bidden.

Wel vraagt hij om God tijdens het gebed op te roepen om Nederland te beschermen. Het gebed gaat de komende drie vrijdagen niet door, maar iedere week wordt de situatie weer opnieuw bekeken.

Ramadan

Elforkani vreest ook zware maatregelen te moeten treffen voor de ramadan eind april. “We maken ons daar veel zorgen over. Het is een hele belangrijke maand voor moslims, waarbij we samen veel bidden. Het doet pijn.”