Gezondheid

Intensive cares bereiden zich voor op een crisissituatie: ‘Rampenplan ligt klaar’

De intensive cares in Nederland zijn bezig om zich voor te bereiden op een crisissituatie zoals die nu in Italië is in verband met het coronavirus. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor intensive care (NVIC). “We moeten na gaan denken over welke patiënten we wel en niet voor laten gaan als er straks geen patiënten meer bij kunnen.”

Volgens Gommers is de situatie nu nog ‘onder controle’. Dat betekent dat er nu nog genoeg IC-bedden en -medewerkers zijn. “Maar er zit misschien wel een ramp aan te komen, en daar proberen we ons op voor te bereiden.”

Lees ook: LIVEBLOG | Laatste nieuws over het coronavirus

Vrijdagmiddag maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend dat het aantal besmette mensen met 190 is gestegen tot 804. In totaal heeft het coronavirus tien Nederlanders het leven gekost. Brabant telt de meest besmette mensen (360 patiënten).

“In Brabant staat de IC al onder druk. Als het daar helemaal overloopt met patiënten, kunnen andere ziekenhuizen die patiënten overnemen”, zegt Gommers. Op dit moment wordt er gekeken of er voldoende spullen en personeel is als IC’s moeten opschalen.

Opschalen naar meer bedden en meer personeel

Gommers leidt zelf de intensive care van het Rotterdamse Erasmus MC. Daar wordt het personeel op de operatiekamers voorbereid om op de intensive care te gaan werken. Operaties moeten dan worden uitgesteld.

Daarnaast zijn ze bezig om vijftig extra IC-bedden te regelen. “Het rampenplan ligt al klaar. Als we zouden moeten gaan opschalen door de hoeveelheid patiënten, hebben we 20 procent meer IC-bedden beschikbaar.”

Lees ook: Heel Holland hamstert, maar is dat nou nodig?

Minister Bruins (Medische Zorg) zei gisteren in het Kamerdebat dat van de toen nog ruim zeshonderd corona-patiënten, er enkele tientallen op een afdeling van de IC liggen. Er zijn volgens hem nog voldoende IC-bedden beschikbaar, omdat de meeste patiënten thuis kunnen blijven. Er zijn 250 IC-bedden voor corona-patiënten beschikbaar, en dat kan worden opgeschaald naar 1100 bedden.

Welke patiënt behandel je eerst?

Gommers heeft medisch personeel gevraagd ook na te denken over triëren. Dat betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden over welke patiënten voor gaan op het moment dat er geen plek meer is.

“Naast corona-patiënten, blijven er ook mensen met bijvoorbeeld een hartinfarct en een reanimatie van buitenaf binnenkomen. Iemand die een hartinfarct heeft, moet je behandelen op de IC. Maar iemand die gereanimeerd moet worden en waar nog geen massage is gedaan, heeft misschien een slechtere prognose. Dan zou je kunnen besluiten om niet meer te masseren, omdat andere patiënten op dat moment voor gaan”, aldus Gommers.

Gommers benadrukt dat het bij het maken van die keuzes niet gaat om leeftijd. “Het gaat erom wie de beste prognose heeft. Maar het hele ziekenhuis wordt betrokken bij een triageplan. Maar zover is het nog niet. Italië zit in een ramp, wij nog niet. Maar we bereiden ons er wel goed op voor.”