Opmerkelijk

Bedreigde bakkerij in Monster weer open na 'moorkoppen-rel'

Bakkerij My Cakes in het Zuid-Hollandse Monster is vrijdagochtend weer opengegaan. De winkel moest donderdag de deuren sluiten vanwege een dreigende situatie om de nieuwe naam van hun moorkoppen.

Banketbakker Jurgen Verwoerd liet woensdag weten dat de moorkoppen in zijn winkel voortaan ‘roomkoppen’ zouden heten. Volgens hem “moet je anno 2020 niet meer een naam willen hebben die verwijst naar discriminatie”.

‘Synoniem voor neger’

De moorkop is vernoemd naar de Moren, een volk dat in de Middeleeuwen vanuit Noord-Afrika naar het huidige Spanje trok. Verwoerd zegt dat het woord “in de moderne tijd een synoniem voor neger geworden is. Dat is niet iets waar wij mee geassocieerd willen worden.”

De naamswijziging zorgde voor een storm aan kritiek. Een aantal boze mensen kwam donderdag naar de bakkerij en eisten een moorkop. Omdat de situatie niet meer veilig was, stuurde de bakker zijn medewerkers naar huis en ging de deur op slot.

Lees ook: Banketbakker die moorkop schrapt moet deuren sluiten om ‘onveilige situatie’

Geen moorkoppen bij HEMA

Verwoerd belde de politie en die wist volgens hem meteen waar het om ging, “omdat de berichten op social media woensdag ook al niet mals waren”. Vrijdagochtend is de winkel dus weer opengegaan. De bakker vindt het genoeg geweest en wil er niets meer over kwijt. “Het is nu weer tijd voor rust.”

Ook HEMA maakte deze week bekend de moorkoppen daar binnenkort een andere naam krijgen. Vanaf 30 maart heten ze ‘chocoladebollen’. De winkelketen zei “het tijd te vinden om te kijken naar de naamgeving van een aantal producten. De moorkop viel daar ook onder.”

Lees ook: Discriminerende bijklank moorkop komt voor Nederlanders uit het niets

ANP