Gezondheid

RIVM: we moeten mogelijk nog meer afstand houden vanwege corona

Mogelijk moeten Nederlanders nog meer afstand van elkaar te houden en sociale contacten verder vermijden. Dat heeft Jaap van Dissel van het RIVM woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Van Dissel is hoofd infectieziekten en zegt dat de gezondheidsorganisatie de vinger aan de pols houdt om grotere sociale distantie als nieuwe maatregel in te voeren. Vorige week donderdag kondigde het kabinet ingrijpende maatregelen aan in de strijd tegen het nieuwe coronavirus.

‘Groepsimmuniteit geen doel op zich’

Afgelopen maandag sprak premier Mark Rutte het Nederlandse volk toe in een zeldzame toespraak op televisie. Daarin had de minister-president het onder meer over ‘groepsimmuniteit’. Volgens Van Dissel is die term meer blijven hangen na de speech dan de Nederlandse aanpak van maximale controle.

Groepsimmuniteit is geen doel op zich, wil hij benadrukken. “Onze doelen zijn om bij de kwetsbare groepen zo weinig mogelijk sterfte te zien en gelijkertijd de zorg te kunnen bieden die nodig is en de capaciteit op de intensive care overeind te houden.”

Lees ook: RIVM zoekt 100.000 Nederlanders die wekelijks hun gezondheid willen peilen

Die infectie is er nu eenmaal, aldus Van Dissel. Maar kwetsbare groepen zijn makkelijker op veilige afstand te zetten dan de rest van Nederland “waarvoor je verwacht dat de infectie niet meer is dan een ernstige griep”. Toch is een grotere sociale distantie voor iedereen een mogelijke volgende maatregel, besluit hij.

Redactie/ANP