Politiek

'Plan minister voor achterstandswijken is doekje voor het bloeden'

Woningcorporaties moeten meer ruimte krijgen om huizen toe te wijzen aan mensen met hogere inkomens. Dat zegt minister Van Veldhoven voor Wonen. Ze reageert daarmee op het nieuws dat de leefbaarheid in achterstandswijken afneemt. Partijen in de Tweede Kamer zien weinig in de plannen.

Lees ook: ‘Problemen in achterstandswijken worden steeds groter’

Bewoners van achterstandswijken voelen zich steeds onveiliger in hun buurt, blijkt uit onderzoek in opdracht van Aedes, de koepelvereniging voor woningcorporaties. Dat komt doordat er steeds meer mensen met sociale problemen bij elkaar wonen, zeggen de onderzoekers.

Om de leefbaarheid in de wijken te verbeteren wil minister Van Veldhoven ervoor zorgen er dat meer mensen met hogere inkomens komen te wonen.

Andere sfeer in de buurt

Voor sociale huur geldt een inkomensgrens van 39.055 euro. Met een jaarsalaris van 49.959 euro kun je in aanmerking komen voor een klein deel van de sociale huurwoningen. Dit wordt een ‘middeninkomen’ genoemd.

Woningcorporaties mogen 10 procent van de woningen die ze bezitten, toewijzen aan deze groep met een hoger inkomen. Als het aan minister Van Veldhoven ligt, wordt dat percentage verhoogd naar 15 procent. “We willen meer gemixte wijken, want dan krijg je een andere sfeer in zo’n buurt”, zei ze vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Investeer in achterstandswijken

“Een doekje voor het bloeden”, noemt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer het plan van de minister. “Er moet veel meer geïnvesteerd worden. Ik zou willen dat woningcorporaties ook voor middeninkomens kunnen bouwen. We dreigen echt weer grote achterstandswijken te krijgen in Nederland en dat moeten we voorkomen.”

Ook VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis ziet weinig in de plannen van Van Veldhoven. Maar hij zou liever zien dat woningcorporaties meer woningen voor mensen met hogere inkomens verkopen. “Dan komen daar mensen met hogere inkomens te wonen en wordt de wijk leefbaarder. Met de opbrengst kunnen corporaties nieuwe, sociale woningen bouwen in nieuwbouwwijken. Zo sla je 1,2,3 vliegen in een klap.”