Politiek

Hoger beroep Wilders in ‘minder Marokkanen-proces’ nadert ontknoping, uitspraak op 4 september

Het inmiddels jarenlang slepende ‘minder-Marokkanen-proces’ van PVV-voorman Geert Wilders nadert de ontknoping. Het hof doet op 4 september uitspraak in het inmiddels jarenlang slepende rechtszaak..

Maandag was de laatste zittingsdag in het hoger beroep. Wilders herhaalde daar nogmaals dat hij vindt dat hij ten onrechte wordt vervolgd. Het Openbaar Ministerie zou daarom niet-ontvankelijk verklaard moeten worden, zei hij. De zitting duurde niet langer dan een kwartier.

In hoger beroep is een geldboete van 5000 euro geëist. De rechtbank veroordeelde Wilders in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op. Zowel het OM als de politicus ging in beroep.

Nieuwe documenten

Omdat er na de vorige zitting, begin juli, nog informatie is gekomen die volgens Wilders’ advocaat belangrijk voor het proces is, zal hij tijdens de zitting maandag het hof vragen deze stukken toe te voegen aan het dossier. Daarna krijgt Wilders – opnieuw – de kans het laatste woord te voeren en vervolgens zal het hof waarschijnlijk het onderzoek sluiten.

Advocaat Geert-Jan Knoops wil een ingezonden brief van een agente die vorige maand in het AD stond aan het strafdossier laten toevoegen. Deze agente schreef dat ze veel aangiftes tegen Wilders heeft moeten opnemen van mensen die “niet of nauwelijks” de Nederlandse taal spraken. “De meesten konden nog net ‘aangifte Wilders’ zeggen. Die aangiftes waren wel degelijk geënsceneerd”, staat in de brief.

Lees ook: Laatste woord Geert Wilders in rechtszaal: ‘Het was een pure heksenjacht, misselijkmakend’

Volgens Knoops komt het handelen van het Openbaar Ministerie hierdoor in een ander licht te staan. Hij wil daarom dat het hof deze informatie meeneemt in de beslissing om Wilders al dan niet te veroordelen.

‘Minder Marokkanen-proces’

De PVV-leider staat terecht voor uitspraken die hij in maart 2014 deed. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst stelde de politicus zijn publiek drie vragen: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en ten slotte Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde steeds harder “Minder! Minder!” als antwoord. Daarmee zette de PVV’er volgens het OM aan tot haat.

Het proces werd gekenmerkt door een felle strijd tussen Wilders en het OM. Volgens Wilders is er sprake van politieke beïnvloeding. Hij is ervan overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap heeft gehad om hem strafrechtelijk aan te pakken. Het OM heeft dat keer op keer met klem tegengesproken. De zaak liep onder meer door een wraking en telkens nieuw ingebrachte stukken, vertraging op.

ANP