Gezondheid

Lichtpuntje voor zorgpersoneel: miljoenen mondkapjes onderweg naar Nederland

Miljoenen mondkapjes zijn onderweg naar Nederland. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid tegen Hart van Nederland. Ons land heeft de afgelopen tijd diverse orders geplaatst bij Chinese bedrijven en die worden tot en met eind mei geleverd op Schiphol.

De afgelopen dagen arriveerden al twee partijen van respectievelijk 80.000 en 690.000 mondkapjes op Schiphol. Ook vanuit Duitsland kwamen er een half miljoen mondkapjes binnen.

Bovendien schenkt de Chinese multinational Huawei ons land een zending van in totaal 800.000 mondkapjes, waarvan de eerste 200.000 exemplaren zondag symbolisch door minister Hugo de Jonge in ontvangst zijn genomen in het Erasmus MC in Rotterdam. Het grootste deel van de kapjes gaat naar het ziekenhuis in Rotterdam. Het andere deel gaat naar verschillende zorginstellingen zoals verpleeghuizen en huisartsen.

‘Voorzichtig positief’

Minister De Jonge is voorzichtig positief nadat het duidelijk is geworden dat er miljoenen mondkapjes onderweg zijn. ”Ik ben pas helemaal tevreden als de spullen bij de zorgmedewerkers zijn aangekomen. Maar er staan zoveel orders op tafel dat het wel moet gaan lukken”, aldus De Jonge.

Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg, is positief over de komst van de miljoenen kapjes. Kuipers denkt dat er de komende tijd genoeg mondkapjes zullen zijn voor alle zorgprofessionals in Nederland.

Mondkapjes belangrijk voor zorg

Persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes zijn belangrijk om zorgpersoneel in staat te stellen de juiste zorg te verlenen aan coronapatiënten en aan andere kwetsbare mensen. Nederland heeft zelf geen mondkapjesfabrikanten en dus geheel afhankelijk van buitenlandse fabrikanten.

De afgelopen tijd waren er door zorgprofessionals enige zorgen over de voorraad van hulpmiddelen zoals mondkapjes en ontsmettende middelen. Hoe langer het coronavirus zich blijft verspreiden, hoe nijpender het tekort aan hulpmiddelen in ziekenhuizen wordt. Met deze leveringen kan de zorg weer enige tijd vooruit wat betreft mondkapjes.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in ons liveblog.