Politiek

Staatssecretaris erkent: miljoenen naar asielzoekers door vertraagde procedures IND

De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) is momenteel wekelijks een miljoen euro kwijt aan dwangsommen omdat asielprocedures vertraagd zijn. Dat heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asielzaken aan de Tweede Kamer laten weten.

De staatssecretaris gaat ingrijpen bij de IND. Zo komt er onder andere een aparte directeur om de organisatie binnen de dienst te verbeteren.

Verder worden nieuwe asielaanvragen apart behandeld en binnen de wettelijke termijnen afgehandeld, belooft Broekers-Knol. Een aparte groep medewerkers moet ervoor zorgen dat dossiers van asielzoekers compleet zijn.

Financiële vergoeding

Eind januari waren ongeveer 8900 aanvragen voor asiel vertraagd. Deze asielzoekers kunnen een financiële vergoeding eisen die kan oplopen tot 15.000 euro. De IND heeft sinds begin vorig jaar een bedrag van tussen de 30 en 40 miljoen euro aan dwangsommen moeten betalen omdat asielprocedures vertraagd zijn.

Lees ook: IND veel te traag en moet asielzoekers tientallen miljoenen schadevergoeding betalen

“Dit is geen acceptabele situatie”, zegt Broekers-Knol. “Het vormt voor mij een extra noodzaak om aanvullende stappen te zetten teneinde de achterstanden bij de IND zo snel mogelijk weg te werken.” Ze wil daarmee de kosten van de dwangsommen “zoveel als mogelijk” te beperken.

Personeelstekort

Een belangrijk probleem voor de IND is het personeelstekort. Verder constateren onderzoekers dat de vertraging bij de asielaanvragen drie belangrijke oorzaken heeft. De IND heeft de informatievoorziening niet op orde. Verder is de aansturing onvoldoende, zowel op de dagelijkse gang van zaken als op de uitvoering van projecten en verbetermaatregelen.

ANP