Gezondheid

Melvin overweldigd door reacties op video van zingend personeel in Geleens ziekenhuis

Een ontroerende video van verplegend personeel dat een coronapatiënt toezingt, is viraal gegaan. Ruud Lemmerling heeft 12 uur voor hij sterft aan het coronavirus zelf geen kracht meer om te zingen en dus doet de verpleging van het Zuyderland Ziekenhuis in Geleen dat. Zijn zoon Melvin is diep geraakt door het gebaar. En door de talloze reacties erop.

“Overweldigend, het was een gekkenhuis zaterdag”, zo laat hij Hart van Nederland weten. “Ik krijg berichten van onbekenden, tot aan Engeland aan toe. Mensen hebben het over de helden van de zorg, ze vinden het een mooi gebaar, kippenvel all over. Heel ontroerend om te zien”, aldus Melvin.

‘Hij stond 4-0 achter’

Eind februari krijgt Ruud Lemmerling (67), een niet onbekende cafézanger in Limburg, milde klachten. “De crisis was toen nog niet zo groot in Nederland”, zegt zoon Melvin. “Ze hebben het een beetje gemist. Dat zal bij veel mensen zo geweest zijn. Er werd niet op getest.” En als de schade er dan een dikke drie weken later is, is het te laat, zegt Melvin. “Hij stond 4-0 achter.” Ruud, die al kampte met lichte gezondheidsproblemen, is er te slecht aan toe om naar de de intensive care te kunnen.

Lees meer coronanieuws in ons liveblog van vandaag.

Twaalf uur voordat hij aan het virus overlijdt, besluit het verplegend personeel hem toe te zingen. Ze zingen het Limburgs lied ‘Daar is mijn vaderland, Limburgs dierbaar oord’. “Zelf had hij de kracht er niet meer voor”, zegt Melvin. “En hij hield zo van het lied.” Melvin is er niet bij, maar krijgt een dag later het filmpje toegestuurd. “De verpleging is al zo druk met alles. Dat ze tijd maken hiervoor zegt toch heel veel. De aanleiding is heel triest, maar wat ze voor hem betekend hebben, is zo mooi. Ze verdienen meer dan een pluim.”

‘Be safe’

Ruud Lemmerling wordt komende donderdag begraven. Ze moeten het klein houden en dat doet zeer. Melvin sluit af met een wens, die voor iedereen geldt: “Be safe, let op jezelf en op de mensen om je heen.”