Politiek

Meerderheid van burgemeesters pleiten voor landelijk messenverbod

Een ruime meerderheid van burgemeesters pleit voor een landelijk messenverbod voor jongeren. Ruim 70 procent van de door de NOS ondervraagde burgemeesters is voorstander van een messenverbod.

In een aantal gemeenten geldt al een verbod op het dragen van gevaarlijke voorwerpen zoals messen en slagwapens. Zoals in Zaandam, waar het sinds vorige week verboden is om een wapen op zak te hebben.

Lees ook: Maaltijdbezorger neergestoken in Zaandam, kort nadat messenverbod ingaat

‘Trek een lijn’

De burgemeesters denken wel dat het duidelijker is om in het hele land één lijn te trekken, meldt de NOS op basis van een enquête die door 194 burgemeesters is ingevuld.

Van de ondervraagde burgemeesters is 22 procent voorstander van een verbod op het dragen van messen, 14 procent is voorstander van een verkoopverbod. Daarbij is 36 procent voor een messenverbod in combinatie met een verbod op het verkopen van messen.

Preventief fouilleren

Om het messenverbod in hun gemeente te kunnen handhaven, verwachten burgemeesters veel resultaat van kluisjescontroles op scholen. Bijna 80 procent van de burgemeesters die voorstander zijn van een verbod, ziet dat als een effectief middel. Daarnaast denkt 58 procent dat preventief fouilleren op straat helpt om het messenverbod te kunnen handhaven.

Lees ook: Aboutaleb gaat ouders verantwoordelijk houden als kinderen met mes op zak lopen

ANP