Lifestyle & Entertainment

Meerderheid wil dit jaar vuurwerkverbod om zorg te ontzien tijdens jaarwisseling

Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat er dit jaar een tijdelijk verbod moet komen op de verkoop van vuurwerk. Vanwege het coronavirus heeft de zorg het nu al druk genoeg. Een vuurwerkverbod kan daarom helpen voorkomen dat ziekenhuizen en huisartsenposten overbelast raken door de toestroom van vuurwerkslachtoffers.

Vooral ouderen zijn een voorstander van zo’n verbod, blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3000 mensen. Ruim driekwart van de mensen boven de 50 jaar (76 procent) staan achter een tijdelijk vuurwerkverbod, terwijl een meerderheid van de mensen onder de 30 (60 procent) juist tegen een verbod is.

Verdeeldheid over totaalverbod

Over een totaalverbod op de verkoop van vuurwerk is Nederland sterk verdeeld. Ongeveer de helft van de Nederlanders (49 procent) vindt het prima als er nooit meer vuurwerk zou worden verkocht. Maar de andere helft van Nederland (46 procent) wil juist dat vuurwerk nog wel te koop blijft rond de jaarwisseling.

Ook hier is te zien dat vooral ouderen (50+) voorstander zijn van een totaalverbod (57 procent). Bij de jongeren (30-) ligt dat percentage een stuk lager (22 procent).

Plan van GroenLinks en Partij voor de Dieren

De discussie over een tijdelijk verbod kwam donderdag ter tafel door een plan van oppositiepartijen GroenLinks en Partij voor de Dieren. “We moeten slachtoffers altijd voorkomen, maar door corona kunnen we het ons simpelweg niet veroorloven om de hulpdiensten op te zadelen met honderden vuurwerkslachtoffers”, aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Lees ook: Partijen pleiten voor tijdelijk vuurwerkverbod om zorg te ontzien

Het kabinet heeft aangegeven nog niet verder te willen gaan dan het aanstaande verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het onderwerp.

Het Hart van Nederland-panel is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.