Misdaad

Door corona veel meer inbraken in schuurtjes: ook nieuwe fiets autistische Rebecca gestolen

De autistische Rebecca Hendriks uit Tilburg had haar elektrische fiets gekocht om tijdens de coronacrisis niet met het openbaar vervoer te hoeven reizen. Lang heeft ze er niet van kunnen genieten, want na een maand werd de fiets gestolen uit haar schuurtje. Ze blijkt niet de enige.

In heel Nederland wordt er sinds de coronacrisis meer ingebroken in schuurtjes en opslagruimtes, ziet de politie. Dit jaar is er al 5.500 keer ingebroken, blijkt uit cijfers die Local Focus heeft opgevraagd. Het aantal schuurinbraken is het hoogste in drie jaar tijd.

Opvallend, want er wordt juist fors minder in woningen ingebroken sinds de uitbraak van het virus. Het lijkt erop dat inbrekers zich meer op schuurtjes richten in plaats van woningen, omdat mensen nu veel vaker thuis zijn en minder op hun werk.

Lees ook: Politie ziet minder misdaad, maar meer overlast door coronavirus

Nieuwe fiets

Rebecca was trots als een pauw op haar nieuwe aanwinst, de elektrische fiets. Ze fietste er elke dag mee naar haar werk bij de Tilburgse plantsoenendienst. Maar inmiddels moet Rebecca weer met de bus naar haar werk. De nieuwe fiets werd uit haar schuur gestolen. “Ze moesten er twee deuren voor openbreken.”

De autistische jonge vrouw baalt verschrikkelijk van de diefstal. Ze wil liever niet met het openbaar vervoer of met het busje van haar werk naar de plantsoenendienst. Vanwege corona moet ze een mondkapje dragen en dat vindt ze – mede door haar autisme – maar niks. Juist die fiets maakte dat ze weer met plezier naar haar werk ging.

Wilt u Rebecca aan een nieuwe fiets helpen? Er is een crowdfunding gestart.

Lees ook: Inbrekers stelen er weer rustig op los, toename aantal woninginbraken na coronadip

Verdrietig en boos

De fiets werd volledig versierd met bloemen op de mandjes. Die mandjes zette ze stevig vast met tie wraps, maar de dieven knipten ze direct los. De versierde mandjes bleven achter in de schuur, terwijl de fiets verdween. “Ze wisten dus echt wel wat ze deden”, denkt de moeder van Rebecca.

Rebecca is ook behoorlijk teleurgesteld dat haar nieuwe fiets gejat is. “Ik ben verdrietig, boos en ook wel angstig”, vertelt ze. “Ik heb er een heel jaar hard voor gewerkt. En ik ben ook nog twee maanden bezig geweest om de juist fiets te vinden voor mij.”

Ze heeft inmiddels aangifte gedaan van de diefstal, meer dan dat kan ze niet doen.

In jouw gemeente

Vooral in Noord-Brabant steeg het aantal inbraken in schuren en garages de afgelopen maanden fors. Hoe het zit in jouw woonplaats? Bekijk het op de onderstaande kaart van Local Focus.