Gezondheid

Voor het eerst weer meer baby's ingeënt tegen bof, mazelen en rode hond

Vorig jaar zijn er voor het eerst sinds 2012 weer meer pasgeboren kinderen ingeënt tegen bof, mazelen en rode hond (BMR). De afgelopen zeven jaar daalde de vaccinatiegraad van 96 procent naar 92 procent.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeert op basis van voorlopige cijfers dat de vaccinatiegraad in 2019 op 94 procent lag. Ook de vaccinatiegraad van meisjes tegen baarmoederhalskanker is duidelijk omhoog gegaan.

72 procent van de meisjes ingeënt

Het aandeel opgeroepen meisjes dat zich vorig jaar heeft laten inenten is gestegen naar 72 procent. Meisjes die in 2006 geboren zijn, konden zich toen laten vaccineren. Voor meisjes geboren in 2004 en 2005 waren de vaccinatiegraden in de twee voorgaande jaren nog 50 en 59 procent.

Zes jaar geleden zakte Nederland voor het eerst onder de grens (95 procent van de kinderen gevaccineerd) die volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO nodig is om groepsimmuniteit voor mazelen te garanderen. Dan kan het virus geen voet aan de grond krijgen. Ook voor andere ziektes geldt een ondergrens voor groepsbescherming.

Lees ook: Kinderopvang mag straks niet-gevaccineerde kinderen weigeren

‘De goede kant op’

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) is blij met de nieuwe cijfers. “We blijven hard werken om het nog beter te doen, maar ik beschouw dit als belangrijke signalen dat we de goede kant op gaan”, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.