Gezondheid

Kinderopvang mag straks toch niet-gevaccineerde kinderen weigeren

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een initiatiefwetsvoorstel van D66’er Rens Raemakers dat kinderopvangcentra het recht geeft om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren.

Het voorstel krijgt in elk geval steun van VVD, CDA, PvdA en GroenLinks. De partijen bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws. Op dit moment is het volgens Ramakers nog onduidelijk of de kinderopvang deze kinderen mag weigeren.

Veiligheid op opvang

“Het is een goede eerste stap om ouders die zich zorgen maken de zekerheid te geven dat hun kind veilig is op de opvang,” aldus VVD’er Sophie Hermans tegen RTL. Gijs van Dijk (PvdA) steunt het voorstel, maar vindt het eigenlijk niet ver genoeg gaan. “De overheid moet de norm stellen, niet de kinderdagverblijven”, zegt hij.

Lees ook: Steeds meer draagvlak voor vaccinatieplicht in Nederland

Het voorstel geeft meer duidelijkheid en keuzevrijheid voor ouders, aldus een woordvoerder van het CDA. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat de vaccinatiegraad hoger wordt. Het CDA komt nog met een amendement dat ook gastouders niet-gevaccineerde kinderen kunnen weigeren.

Podcast Oh Oh Den Haag

Zou het verplichten van vaccineren de vaccinatiegraad weer op niveau krijgen? Ruim 80 procent van de Nederlanders die Hart van Nederland ondervroeg vindt het een goed idee. Gaat de overheid dit invoeren? Dat hoor je in deze podcast.

Oh Oh Den Haag is de podcast waarin verslaggeefster Charlotte Nijs politiek Den Haag confronteert met jouw nieuws. Iedere week voelt ze politici aan de tand over wat speelt in het land en stelt ze de vraag: wat schieten we op met Den Haag?

Luister hem hier:

ANP