Politiek

Wat kunnen we verwachten van de persconferentie van Mark Rutte?

Premier Mark Rutte en minister De Jonge geven vrijdag een persconferentie over regionale maatregelen tegen corona. Wat die precies inhouden is nog niet bekend, maar donderdagavond lekte al wel uit dat het vooral zal gaan om maatregelen in de horeca.

Het kabinet maakt zich zorgen over de sterke toename van het aantal besmettingen met het coronavirus, met name in de Randstad. De afgelopen drie dagen werden recordaantallen gemeld.

Horecamaatregelen

De maatregelen om het stijgende aantal besmettingen terug te dringen zijn al grotendeels uitgelekt. Zo mag er in de horeca vanaf 00.00 uur niemand meer naar binnen en moeten gelegenheden om 01.00 uur sluiten. Daarnaast mag een groep nog ‘slechts’ uit maximaal 50 mensen bestaan.

Lees ook: Nieuwe maatregelen tegen coronavirus: horeca eerder dicht, minder mensen in zalen

Op de persconferentie zal in detail worden ingegaan op de aanscherping van de maatregelen in de zwaar getroffen veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Wanneer de maatregelen van kracht worden is nog niet bekend.

Symboolpolitiek

Directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemde de maatregelen al “symboolpolitiek” van het kabinet om daadkrachtig over te komen. Volgens hem zullen ze juist leiden tot verstoring van de openbare orde. Hij denkt dat als op één tijdstip alle cafés, restaurants en bars leeglopen, het uitgaanspubliek zich gaat verspreiden zonder toezicht. Wat voor problemen zal zorgen voor de openbare orde en handhaving.

Lees ook: Horeca vreest verplichte middernachtsluiting vanaf vrijdag: ‘De sector kijkt nu al de afgrond in’

Woordvoerders van de gemeenten die met de nieuwe maatregelen te maken krijgen, wilden of konden vooraf nog niet inhoudelijk reageren.

De persconferentie met premier Mark Rutte en minister De Jonge begint om 19.00 uur en is live te volgen via onze website, Facebookpagina en op SBS6. 

ANP/redactie