112

Arnhemse burgemeester aangeslagen na bezoek hulpverleners fatale flatbrand

De Arnhemse burgemeester Marcouch ‘trilt nog na’ na zijn bezoek aan de hulpverleners die zijn ingezet bij de fatale flatbrand in Arnhem. Ook op Facebook spreekt hij zijn waardering uit voor de moedige professionals die ‘welbewust een stap naar voren zetten met risico voor eigen leven.’

Tijdens zijn bezoek zaterdag, heeft Marcouch met de hulpverleners stilgestaan bij de ramp tijdens de jaarwisseling aan het Gelderseplein. Na afloop vraagt hij online aandacht voor hun welzijn. “Zij deden in het vuur en de rook waar zij hun hele beroepsleven al voor oefenen en nu dalen de beelden in hun geest. Ook voor hen wordt het de kunst dit goed te verwerken, voor henzelf, voor hun families en voor ons, want dankzij helden als zij kunnen wij in vertrouwen leven, werken, leren en ook wonen. Waar het mis gaat, vechten zij voor de levens van de slachtoffers en brengen ons in veiligheid”, schrijft hij op Facebook.

Ellende nog niet voorbij

Ook prijst hij de mensen die nazorg verlenen aan de flatbewoners die het drama van dichtbij hebben meegemaakt. “Op het Gelderseplein is de ellende nog lang niet voorbij. Wel kunnen de flatbewoners gelukkig sinds de tweede dag al de noodlift nemen, sommigen moeten naar de negende verdieping. Ik merk dat de medewerkers van Vivare dit hele weekend doorwerken om alle bewoners huis aan huis te kunnen bezoeken. Zoals ook de brandwachten en de slachtofferhulp er dagelijks voor ze zijn.”

Lees ook: Arnhemse flatbrand ontstond door vuurwerk dat op bank was gelegd

Fatale brand

De fatale brand in een flat in Arnhem ontstond door vuurwerk dat op een bank in de portiek van het gebouw was gelegd. Het vuur greep snel om zich heen en het gezin dat op dat moment in de lift zat kon nergens heen terwijl de lift zich vulden met rook. Door de brand kwamen een 39-jarige man en zijn 4-jarige zoontje om het leven. De 36-jarige moeder en een 8-jarig dochtertje raakten gewond.