Politiek

Deze coronamaatregelen zijn vandaag versoepeld

Maandag is een aantal strenge maatregelen om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen versoepeld. Bekijk hier een overzicht van de aanpassingen.

Op vakantie kan weer

Het is weer toegestaan om naar een groot deel van Europa te reizen. Het negatieve reisadvies is voor zestien Europese landen opgeheven. Ook reizen naar het Caribische deel van het koninkrijk mag vanaf nu weer.

Voor de landen geldt nu het reisadvies geel, wat betekent dat vakantiegangers wel waakzaam moeten blijven op mogelijke risico’s door de coronacrisis. De overheid gaat geen Nederlanders terughalen als zij plots in problemen komen door een nieuwe uitbraak van het coronavirus in hun vakantieland.

Lees ook: Op vakantie binnen Europa in coronatijd: hoe ziet dat eruit?

Verwacht wordt dat het in de komende drie weken weer mogelijk wordt om naar de meeste andere landen in de EU en Schengenzone te reizen. Vakanties buiten Europa worden voorlopig afgeraden.

Om gezondheidsredenen worden ook reizen naar Zweden en Groot-Brittannië nog afgewezen. Ook is vakantie in Denemarken voorlopig niet mogelijk. Vakantiegangers die naar een land gaan waarvoor een negatief reisadvies geldt, zijn niet verzekerd.

(Tekst gaat verder onder tweet)

Toiletten op campings open

Mensen die in Nederland op vakantie gaan, kunnen vanaf maandag weer gebruikmaken van gemeenschappelijke toiletten en douches op campings. Wel moeten campinggasten ook in de toiletgebouwen minimaal anderhalve meter afstand tot elkaar houden.

Oorspronkelijk stond de heropening gepland voor 1 juli, maar het kabinet wil dat mensen hun vakantie zoveel mogelijk spreiden. “Dan moeten die toiletgebouwen natuurlijk open zijn”, legde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid eerder uit.

Meer bezoek in verpleeghuizen

Bij ouderen die in een verpleeghuis wonen mag vanaf nu meer dan één vaste bezoeker langskomen. Voorwaarde is wel dat er in het verpleeghuis geen besmettingen met het coronavirus zijn. De versoepeling van de bezoekregeling is een maand eerder dan gepland was.

Verpleeghuizen werden in maart gesloten uit vrees voor besmettingen met het virus. In mei mocht er voor het eerst weer één persoon per bewoner op bezoek komen op 26 speciaal uitgekozen locaties. Daarna volgden alle verpleeghuizen die virusvrij zijn en bezoek kunnen ontvangen.

Omdat ieder verpleeghuis anders is, is maatwerk nodig. En omdat er kwetsbare mensen wonen, moet evenwicht worden gezocht tussen mogelijkheden tot bezoek en risico’s.

Praktijklessen en tentamens hervat

Vanaf maandag wordt er weer beperkt lesgegeven op mbo’s, hbo’s en universiteiten. Ze geven weer praktijklessen en nemen sommige toetsen en tentamens weer fysiek af. Ook krijgen kwetsbare studenten weer persoonlijke begeleiding.

Colleges worden tot aan de zomervakantie nog wel online gegeven. De lessen moeten tussen 11.00 en 15.00 uur of na 20.00 beginnen. Op die manier moet worden voorkomen dat studenten tijdens de spits gebruikmaken van het openbaar vervoer.

ANP