Gezondheid

LIVEBLOG | Tijdelijke coronawet te breed, daardoor onduidelijk

Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis in Nederland.

  • Het aantal bevestigde coronadoden in Nederland is opgelopen tot 6.065
  • In totaal zijn er tot nu toe 48.948 mensen in ons land positief getest op het virus.
  • De toestroom in de ziekenhuizen is aan het afvlakken: 11.831 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
  • Er liggen op dit moment nog 87 coronapatiënten op de intensive care.

Update 22:30 – ‘Horeca mag anderhalve meter niet laten versloffen’

Na twee weken van voornamelijk waarschuwen, gaan de burgemeesters in het hele land strenger optreden als klanten in de horeca zich niet aan de coronaregels houden. Dat zei burgemeester Hubert Bruls maandag na afloop van het beraad van de burgemeesters van de 25 Veiligheidsregio’s. “Als stelselmatig niet aan de basisregel – anderhalve meter afstand – wordt gehouden, treden wij als overheid op. Afstand houden is cruciaal om het coronavirus letterlijk van je lijf te houden”, aldus Bruls die voorzitter is van het beraad.

Hij benadrukt dat boetes alleen worden uitgedeeld in horecabedrijven waar bijvoorbeeld al een aantal avonden is gewaarschuwd dat mensen te dicht op elkaar staan. Niet alleen de ondernemers, maar ook de klanten die zich fout gedragen, krijgen dan een boete. De uiterste maatregel is sluiting. “We treden niet bij elk wissewasje op, maar we gaan wel consequent zijn.”

Update 20:39 – Besmettingen op nog eens twee nertsenbedrijven

Opnieuw zijn twee besmettingen op nertsenbedrijven gemeld, in de Brabantse gemeenten Gemert-Bakel en Sint Anthonis. Op deze bedrijven is het coronavirus aangetroffen, melden ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Carola Schouten (Landbouw) aan de Tweede Kamer.

Lees meer

Update 20:00 – Meer antistoffen gevonden die misschien werken tegen corona

Amsterdamse onderzoekers denken twee stoffen gevonden te hebben die misschien kunnen helpen in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat om antilichamen die zijn aangetroffen in het bloed van Amsterdammers die zijn genezen van het virus. Volgens onderzoeksleider Marit van Gils zijn de antistoffen “honderd keer sterker dan de antistoffen die er lagen”.

De antistoffen kunnen pas op de markt worden gebracht als ze zijn getest, eerst bij proefdieren en daarna op mensen. De onderzoekers hopen dat de eerste proeven op mensen na de jaarwisseling kunnen beginnen. Bovendien blijven ze het bloed van ex-patiënten bestuderen om te kijken of ze nog meer antistoffen kunnen vinden.

Lees meer

Update 16:47 – ‘Onduidelijkheid voor burgers dreigt in tijdelijke coronawet’

De Raad voor de Rechtspraak vindt dat veel normen in de nieuwe tijdelijke coronawet ruim zijn geformuleerd. Daardoor dreigt het gevaar dat burgers niet weten aan welke regels zij zich moeten houden. In een wetgevingsadvies heeft de raad het kabinet gevraagd om meer duidelijkheid over de gevolgen van het wetsvoorstel Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 voor burgers en hun grondrechten. Met het wetsvoorstel wil het kabinet voor de langere termijn afspraken maken over de te nemen maatregelen om corona te bestrijden.

De raad zegt er begrip voor te hebben dat het wetsvoorstel onder grote druk tot stand is gekomen en snapt ook dat een wet noodzakelijk is. Maar grondrechten – zoals recht op privacy, vrijheid van vereniging, vergadering en betoging en godsdienstvrijheid – mogen niet op de tocht komen te staan en vragen om zorgvuldigheid. In de toelichting bij het wetsvoorstel mist de raad een uitgebreide toets aan de Grondwet en internationale (mensenrechten)verdragen.

Update 16:00 – Aantal coronapatiënten op ic voor derde dag op rij gestegen

Voor de derde dag op rij is het aantal coronapatiënten op de intensive care gestegen. Op de afdelingen liggen momenteel 87 patiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er acht meer dan op zondag en veertien meer dan afgelopen vrijdag. Het is de eerste keer sinds de piek van de coronacrisis begin april dat het aantal coronapatiënten op de ic’s drie dagen op rij toeneemt.

Lees meer

Update 15:43 – Docenten: afstand houden lukt scholieren niet goed

Op veel middelbare scholen lukt het scholieren niet goed om de voorgeschreven 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. In een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb) geeft 62 procent van de ondervraagde medewerkers aan dat het afstand houden “niet goed lukt”. Van de 2787 respondenten zegt 35 procent dat de leerlingen op hun school zich “wel grotendeels, maar niet helemaal” aan de regel houden, 3 procent vindt dat het helemaal goed gaat.

Personeelsleden lukt het over het algemeen wel – of in elk geval grotendeels – om afstand te houden van elkaar en de leerlingen. Van de ondervraagden is 87 procent sinds de openstelling weer fysiek op school geweest, de overige 13 procent bleef thuiswerken. Ook de meeste medewerkers die aangeven binnen een risicogroep te vallen, zijn weer naar school gegaan.

Update 14:44 – Duitsland wil Nederland meteen weer helpen bij tweede coronagolf

Als het nodig is, bijvoorbeeld omdat zich een tweede coronagolf aandient, zal Duitsland geen moment aarzelen om Nederland opnieuw te helpen met de opvang van coronapatiënten. Omgekeerd zal Nederland Duitsland zonder uitstel helpen als de gelegenheid zich voordoet.

Dat hebben minister Martin van Rijn van Medische Zorg en zijn Duitse ambtgenoot Karl-Josef Laumann van Noordrijn-Westfalen elkaar maandag in het Duitse Münster beloofd. De Nederlandse regering liet maandag duizenden nieuwe haringen uitdelen op het terrein van de Universiteitskliniek in Münster als “grote dank” voor de opvang van 58 Nederlandse coronapatiënten op de ic-afdelingen van Duitse ziekenhuizen.

Update 14:42 – Gedetineerden mogen weer bezoek ontvangen

Gedetineerden in alle gevangenissen kunnen vanaf dinsdag weer bezoek ontvangen. Ook is er weer “incidenteel” verlof mogelijk, laat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) weten. Dat is verantwoord nu het coronavirus beteugeld lijkt en het gevaar voor gedetineerden en personeel wat is geweken.

Gevangenen moesten het sinds 13 maart zonder bezoek en verlof stellen. Dat viel velen zwaar.

Het bezoek moet voorlopig wel achter plexiglas blijven. Gedetineerden mogen voorlopig ook maar één uur in de week één bezoeker ontvangen. Een gast mag een kind van vier jaar of jonger meenemen, mits dat bij hem of haar op schoot blijft.

Update 14:37 – Eerste reizigers vertrekken weer vanaf Schiphol, maar reisadvies blijft ‘geel’

Nu het reisadvies sinds vandaag is versoepeld, trekken de eerste Nederlanders er weer op uit. Toch blijft het opletten geblazen, want het reisadvies is nog altijd ‘geel’. “Dat betekent goed opletten, de voorschriften volgen en bedenk wel of je onder deze omstandigheden zelf wel op reis wil”, aldus minister Stef Blok.

Update 14:00 – Alle bars en winkels op Sint Maarten mogen weer open

Op Sint Maarten mogen vanaf maandag alle winkels en bedrijven weer open. Daarmee zijn alle maatregelen opgeheven die op 5 april werden opgelegd toen het land in lockdown ging vanwege het coronavirus. Dat heeft minister-president Silveria Jacobs gezegd. De maatregelen zijn de afgelopen weken in verschillende stappen opgeheven.

Dit weekend werd bekend dat er geen coronabesmettingen meer zijn op het eiland. De bewoners is gevraagd zich nog wel te houden aan de hygiënemaatregelen, zoals het wassen van handen. Maar alle bars, nachtclubs en massagesalons mogen weer open. Ook kunnen weer festivals, evenementen en conferenties plaatsvinden.

Update 13:57 – RIVM meldt 6 nieuwe doden door coronavirus, 3 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn de afgelopen 24 uur zes nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Daarmee komt het officiële dodental op 6.065. De GGD’en in het land hebben drie nieuwe ziekenhuisopnames doorgegeven.

Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk hoger. Niet iedereen wordt getest en sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven.

Het totaal aantal coronabesmettingen nam toe met 165. Het coronavirus is nu vastgesteld bij 48.948 mensen.

Update 12:37 – Artsen: kind met snottebel kan gewoon naar de opvang

Het is niet nodig dat kinderdagverblijven ieder kind met een snottebel, een loopneus of een kuchje naar huis sturen, of dat ze niet naar de opvang mogen worden gebracht. Kleine kinderen hebben vaak dergelijke klachten en de risico’s dat ze andere kinderen ziek maken zijn “acceptabel laag”, zeggen de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektenbestrijding (NVIB) en AJN Jeugdartsen Nederland.

De twee medische verenigingen roepen op om de landelijke regels, waar kinderdagverblijven zich aan houden, te veranderen. Als een kind niet naar de opvang kan, is dat niet goed voor zijn of haar ontwikkeling, zeggen de NVIB en AJN. Bovendien moeten ouders van een snotterig kind thuisblijven, wat niet goed is voor de economie.

Update 07:57 – Ruim 200 meldingen over mogelijke fraude met coronasteun

Bij de overheid zijn meer dan tweehonderd meldingen binnengekomen over mogelijke fraude met coronasteun. Een deel van het subsidiegeld voor noodlijdende ondernemers verdwijnt op buitenlandse rekeningen, wordt contant opgenomen of zelfs vergokt, meldt het AD.

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kreeg 145 meldingen, het meldpunt voor banken en accountants – de Financial Intelligence Unit (FIU) – ontving er 40 en uitkeringsinstantie UWV onderzoekt 21 gevallen.

De meldingen gaan over fraude met de NOW-, TOGS-, en Tozo-regeling van de overheid, bedoeld voor ondernemers die door de coronacrisis in zwaar weer zijn beland.

Update 07:51 – ‘Ook thuiswonende ouderen zijn eenzaam door coronacrisis’

Niet alleen bij ouderen in verzorgingstehuizen is eenzaamheid flink toegenomen sinds de coronamaatregelen. Ook thuiswonende ouderen kampen met dit probleem. Dat melden de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Maastricht en de Hogeschool Gent op basis van een onderzoek onder 2011 Nederlanders en 3480 Vlamingen.

Zo’n 60 procent van de thuiswonende ouderen mist mensen om zich heen en meer dan de helft ervaart een gevoel van leegte. Bij een derde van de deelnemers is vooral het contact met vrienden en kennissen afgenomen tijdens de quarantainemaatregelen. Ook blijkt ongeveer één op de vijf veel minder contact te hebben met de kleinkinderen of met de buren.

Er is ook positief nieuws. Bij circa 30 procent van de 60-plussers is het contact met de eigen kinderen juist toegenomen en een op de acht heeft ook meer contact met de kleinkinderen. Ook zijn 60-plussers creatief in het onderhouden van hun sociale contacten. Veel ouderen telefoneren en mailen vaker en bijna de helft is meer gaan beeldbellen in de coronaperiode. Slechts 26 procent van de Nederlandse ouderen heeft de weg naar beeldbellen nog niet gevonden.

Update 07:47 – Mogelijk toch ook nog reizen buiten Europa mogelijk

Reizen naar een aantal landen buiten Europa wordt misschien toch nog mogelijk deze zomer. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds maandag is het negatief reisadvies voor zestien landen in Europa opgeheven.

“De verwachting is dat deze zomer de richtlijnen ook voor sommige landen buiten Europa worden versoepeld. Dit zal zoveel mogelijk in samenspraak gebeuren met andere EU-landen”, aldus het ministerie. Reizen buiten Europa wordt momenteel afgeraden.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers dat onbekommerd reizen er deze zomer niet in zit. “Vakantie vieren in het buitenland, het kan weer. Maar het wordt niet zo zorgeloos als voor de coronacrisis, want er blijven risico’s.”

Update 07:30 – Maatregelen verder versoepeld

Maandag is een aantal strenge maatregelen om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen versoepeld. Zo is het weer toegestaan om naar een groot deel van Europa te reizen. Ook mag er in sommige verpleeghuizen nu meer dan één vaste bezoeker per bewoner langskomen.

Bekijk hier een overzicht van de versoepelingen.